Z Ukrajiny přichází přes vládní program stále více lidí. Podnikatelé ale pořád nejsou spokojeni

Události: Vládní program pro Ukrajince (zdroj: ČT24)

Už tři roky funguje v Česku vládní program na získávání pracovní síly z Ukrajiny. Do tuzemských firem díky němu přišlo přes 33 tisíc lidí. Vláda v červnu kvóty zdvojnásobila, takže ročně by sem mohlo přicestovat až 40 tisíc Ukrajinců.

Softwarový inženýr Olexandr Velikyj pracuje už rok a půl pro pražskou firmu EPAM Czech republic. „Projekt, na kterém pracuji, se velmi rychle rozvíjí. Je těžké najít lidi s technickým vzděláním, a navíc jich potřebujete hodně. Proto musíte hledat i v jiných zemích,“ říká. 

Zařadil se do vládního programu a přijel pracovat přes český konzulát. Vyhnul se tak agenturám, které působí na Ukrajině i v Česku.

Ukrajinci v Česku
Zdroj: ČT24

Podnikatelé ale dál tvrdí, že získat nové lidi trvá pořád moc dlouho. Podle nich i několik měsíců.

„Dohromady, než sem dostanete ukrajinského pracovníka, to trvá šest měsíců, což je velmi dlouhá doba. Spousta potenciálních zaměstnanců nám uteče, protože nechce tak dlouho čekat,“ uvedla viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková. 

Vláda navíc letos schválila, že pracovníci, kteří do Česka přijdou přes Režim Ukrajina, budou mít garantovaný příjem: 120 procent zaručené mzdy v daném oboru. Například elektrikář tak může získat mzdový základ o čtyři tisíce vyšší.

Ukrajinci mzda
Zdroj: ČT24