Pražské řeznictví Miloš Křeček KK prodalo zákazníkům 300 kilogramů polského drůbežího masa, veterináři v něm zjistili salmonelu. Maso je nejspíš snězené, protože už je po datu spotřeby, sdělil v úterý mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Pražští hygienici zvýšený výskyt nemoci nezaznamenali. I dotyčné řeznictví uvedlo, že nemá zprávy o zdravotních problémech zákazníků, s dodavatelem ale ukončilo spolupráci.
Státní veterinární správa: Pražské řeznictví prodalo tři sta kilogramů polského drůbežího se salmonelou
Maso od firmy Ubojnia Drobiu PIÓRKOWSCY Jerzy Piórkowski se podle mluvčího Státní veterinární správy prodávalo ve čtyřech pobočkách řeznictví. „Pokud někdo zakoupené maso zamrazil a má doma v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde maso zakoupil,“ řekl mluvčí SVS Vorlíček.
„Maso bylo přijato dne 12. března. Následně bylo expedováno na čtyři prodejny výše uvedené společnosti v Praze, které se nacházejí na následujících adresách: Dejvická 21, Praha 6; Francouzská 26, Praha 2; Sokolovská 187, Praha 9; Na Sádce 24, Praha 4. A zde bylo prodáno zákazníkům prodejen,“ dodal.
Veterináři nevědí o tom, že by někdo po konzumaci trpěl zdravotními problémy. „Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, nebo ekvivalentním systémem, tedy při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo při nižší teplotě s delší dobou úpravy,“ vysvětlil Vorlíček.
Samotné řeznictví uvedlo, že četnost odběrů vzorků je nadstandardní, zejména u dodavatelů z Polska. Salmonelu kontrola zjistila, přestože řeznictví podle svého prohlášení při dovozu splnilo veškeré veterinární předpisy. „Celá situace nás velice mrzí, již jsme přijali veškerá možná opatření včetně ukončení spolupráce s předmětným dodavatelem,“ podotkl jednatel řeznictví Miloš Křeček. „Nikdo z našich zákazníků se na nás dosud neobrátil s jakýmikoli zdravotními problémy, což lze vysvětlit jednak tím, že objem kontaminovaného masa byl poměrně malý, a také proto, že při dostatečné tepelné úpravě masa je bakterie zničena,“ dodal.
Zvýšený výskyt nemoci nezaznamenala ani pražská hygienická stanice. „Důvodem bude patrně tepelná úprava, bez které se v ČR drůbeží maso nekonzumuje. Je třeba vždy ke všem masným pokrmům přistupovat s obezřetností. To platí zejména pro blížící se grilovací sezonu, která se vždy projeví zvýšeným počtem hlášených průjmových onemocnění vyvolaných salmonelami a campylobacterem,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.
O drůbežím z Polska se salmonelou informovali veterináři i v minulém týdnu, kdy dostali z Polska informaci, že se do ČR dostaly téměř čtyři tuny mražených kuřecích stehen ze stejných šarží, kde zjistili již dříve salmonelu. K zákazníkům se dostalo 30 kilogramů z této zásilky, zbytek se vrátil.
- Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.
Polské hovězí: Česko zruší mimořádná opatření 25. března
Česko zruší mimořádná veterinární opatření vůči dovozu polského hovězího masa 25. března, pokud Polsko do té doby Praze i Evropské komisi zaručí, že skutečně přijímá všechna opatření, která v souvislosti s kauzou slíbilo provést. V Bruselu to v pondělí řekl český ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) po jednání s polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowským a eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.
Polsko podle něj potvrdilo už nyní pokrok v přijímaných opatřeních, která podle českého ministra zajistí bezpečnost potravin vyvážených ze země do ČR i jinam do Evropské unie.
Některé kroky už Polsko udělalo, podotkl Toman. Do 25. března by měly v zemi skončit kontroly jatek, Varšava také počítá s určitými legislativními úpravami, ale i školeními veterinářů či zemědělců. Změny se ve spolupráci s dopravci také chystají ve způsobu přepravování masa.
Evropská komise na konci února vyzvala Česko ke zrušení plošných kontrol – v dopise o to žádal právě komisař Andriukaitis. Toman poznamenal, že nyní domluvené řešení situace je výsledkem dohody všech tří stran, tedy Polska, Česka i Evropské komise.
Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od 20. února. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.