Společnost innogy od března zlevní fixované dodávky elektřiny a plynu. Následuje další dodavatele

Společnost innogy od 1. března sníží cenu energií. U fixovaných produktů na 24, respektive 22 měsíců, zlevní elektřinu o více než 600 korun za megawatthodinu, plyn o 200 korun za megawatthodinu, zjistila Česká televize. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují na pokles velkoobchodních cen energií.

„Stačil pouze rok a ceny energií pro zákazníky dramaticky klesají. Je to také vidět v dění na energetickém trhu, kde už opět panuje tvrdá konkurence,“ uvedl ředitel maloobchodu innogy David Konvalina. Společnost proto podle něj promítne současný vývoj na trhu do svých ceníků. Obchodní složka ceny klesne o stovky korun za megawatthodinu a zákazníci oproti loňskému stropu uspoří významné částky.

Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž podnik nyní eviduje velký nárůst zájmu. MWh elektřiny v nich bude stát 3450 korun bez DPH, MWh plynu 1350 korun bez DPH. Ve srovnání s loňskými cenovými stropy je tak podle společnosti obchodní složka nižší o desítky procent.

Ceníky od začátku letošního roku postupně snižují i další dodavatelé. Společnost ČEZ od poloviny února zlevnila své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za MWh. V řádu stokorun za MWh zlevňovaly také E.ON nebo epet. Od března pak zlevní plyn v průměru o 6,1 procenta rovněž Pražská plynárenská. Někteří dodavatelé se zlevňováním vyčkávají, mimo jiné proto, že produkty nakoupili s předstihem za vyšší ceny.

Snižování cen je důsledkem postupného poklesu cen elektřiny a plynu na energetickém trhu. Cena ročního kontraktu na plyn na nizozemské burze, který je určující pro cenový vývoj pro konečné zákazníky, letos v lednu klesla o jedenáct procent. Cena elektřiny na burze v Lipsku k dodání v příštím roce klesla o dvanáct procent.