Zájem o krátkodobé fixace cen energií roste. Lidé mohou ušetřit, musí se ale zajímat, upozorňují analytici

Události: Měsíční fixace cen energií je v posledních měsících stále oblíbenější (zdroj: ČT24)

Měsíční fixace cen energií jsou produktem na trhu s elektřinou a plynem, který je v posledních měsících stále oblíbenější. Spotřebitelé díky němu mohou momentálně výrazně ušetřit, nese s sebou ale také rizika.

Naprostá většina tuzemských domácností odebírá energie na základě dlouhodobějších smluv, které jsou hlavně na dobu neurčitou nebo na delší fixační období.

Zájem mezi spotřebiteli ale roste i o méně známé měsíční fixace. V takovém případě mají lidé cenu pojištěnou jen na měsíc, pak se může měnit. Odvíjí se totiž od situace na burze. Pokud elektřina nebo plyn zlevňují, ceny jsou zpravidla nižší i pro zákazníky a naopak. Odběratelé s takovými produkty mohou oproti běžným ceníkům ušetřit i vyšší tisíce korun ročně.

„Není to produkt závislý na spotových cenách, je to produkt fixovaný, akorát fixovaná cena není dva, tři roky, jak je standardní, ale jeden měsíc. Teď připravujeme nové ceny pro měsíc duben a už nakupujeme na duben,“ popsal ředitel společnosti Tedom Jakub Odložilík. Poptávka po měsíčních fixacích podle něj roste každé čtvrtletí o desítky procent.

Krátkodobé fixace přináší rizika

Takové produkty nabízí spíš menší hráči na trhu. Největší dodavatelé je v portfoliu nemají a ani to neplánují. Vedle možných úspor ale analytici upozorňují i na nevýhody.

„Kdyby se něco stalo a burza začala jít nahoru nebo dokonce by tam byl nějaký velký skok, tak mi to pravděpodobně dodavatel promítne do ceny,“ upozornil senior konzultant a zástupce ředitele firmy EkoWATT Jan Truxa.

Odběratel má možnost závazek včas vypovědět. „Poté, co se spotřebitel dozví cenu na další měsíc, to znamená s měsíčním předstihem, má dvacet dnů na to, aby si rozmyslel, zda s cenou souhlasí, nebo ne,“ vysvětlil analytik a ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Podle analytiků jsou ale tyto produkty vhodnější spíše pro poučenější zákazníky, kteří navíc pravidelně kontrolují oznámení od dodavatele. Těm, kteří se o ceny energií příliš nezajímají, doporučují spíše delší fixace, nebo smlouvy na dobu neurčitou.