Můžou přijít i tvrdší protestní akce než stávka, prohlásil Ďurčo. Vláda není od toho, aby odborům vycházela vstříc, řekl Haas

Události, komentáře: Stávka odborů 27. listopadu (zdroj: ČT24)

O stávce odborů 27. listopadu je definitivně rozhodnuto, uvedl v pořadu Události, komentáře předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. Podle něj odbory nevidí na straně státu vůli otevřít skutečný sociální dialog. Hrozí dle jeho slov další protestní akce. Poslanec Karel Haas (ODS) v debatě nicméně uvedl, že jednání vlády o věci stále pokračují.

Haas prohlásil, že chystaná stávka podle jeho názoru v koalici nevyvolává obavy a že ji respektuje jako demokratický nástroj. „Na druhou stranu se v koalici úplně neshodujeme s důvody, které odbory pro chystanou stávku vidí,“ řekl.

Sám si například nemyslí, že by měla vláda ustoupit a navýšit rozpočet školství. „Co si Česká republika může dovolit, to do školství dává,“ uvedl s tím, že sám coby otec dětí školou povinných nevidí ani přes růst rozpočtu o devadesát miliard korun v posledních šesti letech výrazné zkvalitnění výuky.

Vláda nevede sociální dialog, kritizuje Ďurčo

O stávce 27. listopadu je z hlediska OS KOVO definitivně rozhodnuto, zmínil Ďurčo. „Poslední hřebíček bylo oznámení energetického úřadu, kdy se zvyšují poplatky za regulovanou část elektřiny. U některých podniků to může znamenat obrovský nárůst cen za energie,“ řekl. Odboráři se podle něj obávají, že by to mohlo ohrozit konkurenceschopnost, a tím i zaměstnanost.

Ze strany státu prý nevidí reálnou vůli navázat sociální dialog. „Myslím si, že tu vůli neuvidíme, protože to bude stát obrovské prostředky,“ řekl s tím, že právě ta by mohla ještě chystanou stávku odložit.

„Chceme dát vládě jasný signál, že máme začít jednat,“ pokračoval Ďurčo. Myslí si, že existují prostředky na podržení průmyslu, ale například i školství, kde podle něj prostředky dlouhodobě chyběly.

Ďurčo je dále toho názoru, že podpora konsolidačního balíčku je jenom politická, veřejnost ho podle něj nepodporuje. Odbory samy ho mají za špatný krok. Lidé v továrnách se podle něj bojí, co bude v budoucnu, například výše účtů za elektřinu.

Stále se jedná, říká Haas

Podle Haase se stále ještě jedná, tento čtvrtek mělo například proběhnout jednání ministra školství Mikuláše Beka (STAN) s premiérem Petrem Fialou (ODS) v návaznosti na požadavky školských odborů. Odmítl také, že by vláda zanedbávala sociální dialog, podle něj odbory očekávají ne dialog, ale výsledek přijatelný pro odbory.

„Vláda není od toho, aby ve všem vyšla na sto procent vstříc odborům,“ prohlásil. „Myslím si, že většina kroků vlády jsou kroky vedoucí správným směrem pro budoucnost České republiky.“ 

Ďurčo věří, že jednání budou probíhat a že se k něčemu s vládou doberou. „Ten 27. listopad může být začátek, a ne konec,“ uzavřel s tím, že můžou přijít daleko tvrdší protestní akce.