Komu se zvýší rodičovská? Vládní návrh se vrací na stůl ministryně financí

Události: Na stůl ministryně financí se vrací návrh na zvýšení rodičovské (zdroj: ČT24)

Koalici čekají nová jednání o rodičovské. Pokud by menšinová vláda trvala na úsporném či „minimalistickém“ návrhu, hrozí jí ve sněmovně přehlasování. Věc se proto vrací zpět na stůl ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Jádrem sporu je, zda se má rodičovská zpětně zvýšit všem, kteří ji budou k 1. lednu 2020 aktivně pobírat, nebo jen rodičům nově narozených dětí. Rozdíl pro státní rozpočet činí zhruba pět a půl miliardy korun.

  • Rodičovský příspěvek ve výši celkem 220 tisíc korun pobírá v České republice podle nejnovějších dat necelých 280 tisíc lidí. Lidé jej dostávají pouze na nejmladší dítě do čtyř let věku. Většina lidí jej čerpá rychlostí 6 až 7 600 korun měsíčně a vyčerpá jej do tří let. Rodiče dvojčat a vícerčat pobírají o polovinu vyšší příspěvek, tedy 330 tisíc korun.

S půlroční dcerou Barborou plánuje být Sylvie Gaidová na rodičovské dovolené do jejích třetích narozenin. Pondělní koaliční kompromis, podle kterého by měl od 1. ledna roku 2020 vzrůst rodičovský příspěvek jen nově narozeným dětem, ji nemile překvapil.

S 80 tisíci navíc totiž už paní Gaidová počítala. Rodičovskou si chtěla navýšit o zhruba 2 tisíce korun měsíčně. Peníze by použila na splácení hypotéky na dům. „Víceméně už skoro rok se o tom mluví v tom smyslu, že to dostane každý, kdo na rodičovské je. Je to pro nás čára přes rozpočet,“ přiznala.

Koaliční dohoda s růstem příspěvku pro Sylvii Gaidovou a pro dalších téměř 280 tisíc současných příjemců rodičovské nepočítá. Dala přednost rychlejšímu růstu důchodů.

„Kompromis nakonec byl, dát to nově narozeným dětem. Tam samozřejmě určitá úspora bude, je tam určitý prostor pro to, abychom mohli navýšit důchody,“ argumentovala ministryně financí. „Když někomu dáme, druhému musíme ubrat,“ dodala Schillerová.

My jsme si neuvědomili, že je nespravedlivé, že když někdo bude rodit na Silvestra nebo před Silvestrem a někdo o pět minut později v Novém roce, bude tam rozdíl.
Andrej Babiš
premiér

Zatímco koaliční varianta by stála příští rok rozpočet 3 miliardy, původní plán ministryně financí Schillerové, který počítal se zpětným doplacením pro aktivní příjemce příspěvku, by přišel na 8 a půl miliardy. Právě tuto variantu podporuje celá opozice.

Zvažované varianty rodičovské
Zdroj: ČT24

Schillerová chce úspory, Maláčová danit banky

Pojďme se prostě bavit o všech alternativách, které budou spravedlivější než minimalistická verze, na které jsme se dohodli v pondělí.
Jana Maláčová
ministryně práce a sociálních věcí

Nově se k velkorysejšímu zvýšení začíná přiklánět i ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Ministryně financí ale upozorňuje, že chybějících 5 a půl miliardy nemá a žádá po Maláčové úspory. „Předpokládám, že přijde s návrhem revize sociálních dávek, přijde s návrhem úspor v rámci resortu,“ očekává Schillerová.

„V dávkách na bydlení lze docílit úspor v řádech stamilionů korun,“ reaguje ministryně práce. „Sociální demokracie dlouhodobě říká: pojďme se podívat na zdanění bank,“ vybízí Maláčová k jinému způsobu, jak finance sehnat.

Vláda projedná varianty zvýšení rodičovského příspěvku na začátku dubna. Hned poté poputuje návrh do Poslanecké sněmovny. Opoziční strany trvají na zvýšení rodičovské zpětně pro všechny, kteří ji budou k 1. lednu 2020 aktivně pobírat. Ve sněmovně mají většinu 104 hlasů. Definitivně se rozhodne na podzim.