Porod pár minut po půlnoci, rozdíl 80 tisíc. Lidé podepisují petici proti návrhu rodičovské

Události ČT: Pokračují diskuse kolem rodičovského příspěvku (zdroj: ČT24)

Debaty kolem nové výše rodičovského příspěvku neutichají. Část sociálních demokratů říká, že se ještě bude jednat, kolik lidí dostane od ledna o 80 tisíc korun vyšší částku – tedy 300 tisíc. Koaliční rada zatím dohodla nejúspornější variantu, tudíž by se přilepšení týkalo jen nově narozených dětí. Lidé žádají v petici, aby na peníze měli nárok i ostatní.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí na vyšší příspěvek pro všechny děti do čtyř let věku nejsou peníze. Stálo by to 11 miliard, přičemž osm z nich zatím chybí. „Vyšlu zákon co nejrychleji na vládu, na tu příští, nebo přespříští, a pak chceme během získaného času hledat úspory,“ přiblížila šéfka resortu Jana Maláčová (ČSSD).

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se situaci podivuje. „V pondělí na koaliční radě přišli zástupci sociální demokracie, jak ministryně Maláčová, tak předseda Hamáček s návrhem, ať se to týká dětí narozených po prvním lednu 2020, a včera jsem se dočetla, že se bude ještě jednat. Takže tomu nerozumím,“ uvedla.

Pokud by návrh prošel v aktuální nejúspornější variantě, vyšší příspěvek by dostali pouze lidé, kteří v tuto chvíli vlastně ještě ani netuší, že se stanou rodiči. Porodníci zatím kroky vlády nechtějí komentovat. Určité napětí mezi samotnými rodičkami a případný tlak na oddalování třeba plánovaných císařských řezů však v tuto chvíli vyloučit nelze.

Děti narozené na silvestra letošního roku a ty narozené na Nový rok 2020 totiž může technicky vzato dělit jen pár minut, ale také 80 tisíc korun. „Mohou žít na jednom patře v jednom domě a jejich rodiče budou mít rozdílnou možnost pobírat rodičovskou,“ poznamenává předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Podle poslance Jana Skopečka (ODS) mělo navýšení mířit na rodiče, kteří jsou dnes na rodičovské a vychovávají své děti.

Vznikla i petice žádající, aby na vyšší rodičovskou mělo nárok více rodičů. Za dva dny nasbírala přes 27 tisíc podpisů.

Celkem se diskuse o změně rodičovského příspěvku v Česku aktuálně týká zhruba 280 tisíc lidí a nejde vždy jen o matky. O malé potomky se doma stará asi pět tisíc otců a jejich počet rok od roku stoupá.