TÉMA

Dávky na bydlení

Vláda schválila zvýšení příspěvků na bydlení. Začne platit od října

Takzvané normativní náklady, které představují strop pro výpočet dávek na bydlení, se od října kvůli zdražování energií zvednou o dva tisíce až 4500 korun. Nejvíc vzrostou samostatně žijícím lidem či dvojicím v nájmu. Návrh nařízení ve středu schválila vláda. Kabinet měl rovněž projednávat návrh státního rozpočtu na příští rok, ale ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) oznámil, že tento bod bude vláda projednávat až v pondělí 26. září. Pro příští rok připouští vyšší schodek než nyní navrhovaných 270 miliard korun, zejména v souvislosti s vysokými cenami energií.
21. 9. 2022Aktualizováno21. 9. 2022, 20:04|

Policie obvinila dva muže kvůli vyhrožování pobodáním Tomia Okamury

Policie obvinila dva muže ze severu Čech kvůli videonahrávce, na které jeden z nich vyhrožuje pobodáním šéfa SPD Tomia Okamury. Druhý obviněný nahrávku živě vysílal na sociální síti. V případě odsouzení jim hrozí až tři roky za mřížemi. České televizi to sdělila mluvčí policie v Libereckém kraji Vladimíra Šrýtrová. Deník N uvedl, že účastníci setkání v českolipské restauraci tvrdí, že šlo o nadsázku.
21. 9. 2021|

Komu se zvýší rodičovská? Vládní návrh se vrací na stůl ministryně financí

Koalici čekají nová jednání o rodičovské. Pokud by menšinová vláda trvala na úsporném či „minimalistickém“ návrhu, hrozí jí ve sněmovně přehlasování. Věc se proto vrací zpět na stůl ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Jádrem sporu je, zda se má rodičovská zpětně zvýšit všem, kteří ji budou k 1. lednu 2020 aktivně pobírat, nebo jen rodičům nově narozených dětí. Rozdíl pro státní rozpočet činí zhruba pět a půl miliardy korun.
23. 3. 2019|