To ti druzí, házejí na sebe koaliční strany „kompromis“ o rodičovské

Události, komentáře: Navýšení rodičovského příspěvku (zdroj: ČT24)

Zvýšení rodičovské dávky vráží neobvyklý klín mezi vládní strany. ANO i ČSSD tvrdí, že s myšlenkou na zvýšení až pro děti narozené po 1. lednu 2020 přišla ta druhá partaj. Obě zároveň dávají najevo, že by tato dohoda nakonec nemusela být definitivní. O možném růstu rodičovské i o tom, kde by na to stát vzal, diskutovali politici v Událostech, komentářích.

Po pondělní koaliční radě oznámili politici vládních stran, že ve prospěch zvýšení důchodů o 900 korun revidují slib na zvýšení rodičovské všem rodinám s dětmi do čtyř let. Více peněz dostanou až ty, kterým se dítě narodí v příštím roce. Premiér Andrej Babiš (ANO) se potom nechal slyšet, že „návrh odzněl jako kompromisní návrh pana předsedy (ČSSD) Hamáčka“.

Sociální demokraté ale tvrdí opak. „Samozřejmě to není pravda. Nejistota, se kterou to pan premiér říkal, mluví za vše. (…) Byla to jejich podmínka, aby vůbec přijali jakékoli navýšení rodičovského příspěvku, přes to vůbec nechtěli jít,“ řekl v Událostech, komentářích místopředseda ČSSD Ondřej Veselý.

Člen sněmovního výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO) naopak šéfa ANO podpořil. „Viděli jsme, jak paní ministryně (práce a sociálních věcí) Maláčová změnila během 24 hodin svůj názor pod tlakem maminek,“ poznamenal. „Mé informace jsou, že tento návrh dal pan Hamáček,“ dodal Juchelka.

Pondělní dohoda z koaliční rady je ale nejspíše passé. „Budeme hledat ve sněmovně podporu napříč politickým spektrem pro to, aby se navýšení rodičovského příspěvku dotýkalo všech,“ ujistil Ondřej Veselý (ČSSD).

Zvýšení rodičovského příspěvku by mohlo sociálním demokratům projít i bez hlasů ANO, protože opozice včetně pravicových a středových stran dává najevo, že jeho růst podporuje. O zvýšení až pro děti narozené od 1. ledna příštího roku naopak pochybuje.

„Rodičovský příspěvek je potřeba zvýšit (…), ale hlavně všem. Není možné zavést tu nespravedlnost, že bude příspěvek od 1. 1. Nedovedu si představit, co by se dělo kolem Vánoc, jak by se odkládaly porody,“ řekl poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Kde na to vzít

Politici nicméně musí diskutovat o tom – pokud se nakonec dohodnou na plošném zvýšení rodičovské pro všechny, kdo na ni budou ještě mít nárok – kde na to vezmou peníze. ČSSD by je chtěla získat prostřednictvím bankovní daně, což ale ANO podle Aleše Juchelky odmítá.

„Pokud se zvýší sektorová daň, tak si to banky vezmou někde jinde, buď na úrocích, nebo na poplatcích. Takže vždy to odnese koncový zákazník,“ uvedl Juchelka. V úvahu podle ANO připadá spíše zvýšení daní z hazardu, alkoholu a cigaret, případně zavedení digitální daně.