Růst rodičovské a důchodů by mohla podpořit i opozice. Ne ale variantu domluvenou na koaliční radě

Události, komentáře: Shoda a neshody ve vládní koalici (zdroj: ČT24)

Růst důchodů nebo rodičovské by mohla podpořit i opozice. V Událostech, komentářích to připustil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Odmítl však, že by v úvahu přicházela podpora varianty navýšení dávek, na které se v pondělí dohodla koaliční rada. Od ní ovšem dávají ruce pryč i obě vládní strany.

Koaliční strany se v pondělí dohodly na tom, že by se rodičovská měla zvednout o 80 tisíc korun na 300 tisíc, ale jen rodičům dětí, které přijdou na svět od ledna příštího roku. Zároveň více porostou důchody.

Podle předsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Radky Maxové (ANO) je pondělní dohoda výsledkem toho, že ČSSD na jedné straně „přichází s náročnými finančními požadavky, co se týká sociální politiky“, na druhé straně nenabízí úspory jinde. „Vnímám neochotu ministrů za ČSSD šetřit na svých resortech. Pokud paní ministryně deklaruje, že bude hledat 8,8 miliardy, tak to vítáme,“ uvedla Maxová.

Opozice, a to ani ta pravicová, by nemusela případné zvýšení rodičovské či důchodů pohřbít. Zbyněk Stanjura připustil, že ani jedna dávka v posledních letech nerostla tak rychle jako průměrné mzdy. ODS je podle něj pro navýšení důchodů o 900 korun i pro vyšší rodičovskou, náklady chce kompenzovat ořezáním národních dotací a snížením počtu státních zaměstnanců.

Zároveň ale předseda klubu největší opoziční strany odmítl, že by ODS podpořila návrh z pondělního jednání. „To, co vybrala koaliční rada, je ta – jak bych to řekl slušně? – nejvíce pitomá varianta. Příští rok se sejdou dvě maminky na pískovišti a jedna bude mít tu smůlu, že se dítě narodilo na Silvestra a dostane 220 tisíc, a druhá bude mít to štěstí, že se dítě narodilo 1. ledna, a rodina bude mít o 80 tisíc víc. To je úplně špatně,“ zdůraznil Stanjura.

O tom, kdo návrh na zvýšení dávek podpoří, se podle Radky Maxové teprve bude debatovat. Vláda sama je protlačit nemůže, v Poslanecké sněmovně nemá většinu a komunisté, kteří kabinet podporují, jsou k pondělní variantě skeptičtí. „Předpokládáme, že se povede debata. Nerozumíme tomu, když jsme se včera (v pondělí – pozn. red.) večer po diskusi domluvili na nějaké variantě, proč paní ministryně obrací,“ řekla Maxová.

Sama ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová vysvětlovala výsledek pondělního jednání snahou „balancovat a vzhledem k limitům rozpočtu najít možné východisko“ při rozporu „priorit obou koaličních partnerů“. Premiér Andrej Babiš (ANO) naopak dal od výsledného návrhu ruce pryč s tím, že „odzněl jako kompromisní návrh pana předsedy Jana Hamáčka“.