Slíbené zvýšení rodičovské má stát 3,5 miliardy. Nevím, kde je vezmeme, říká Schillerová

Události: Rodičovská se má zvyšovat, peníze na to ale zatím chybí (zdroj: ČT24)

Kabinetem schválený státní rozpočet na příští rok nezahrnuje klíčovou vládní prioritu – zvýšení rodičovského příspěvku o 40 tisíc korun. Resort práce a sociálních věcí kalkuluje s nárůstem této dávky od července a požaduje tři a půl miliardy. V rozpočtu na to však zatím peníze nejsou.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce, aby kabinet chybějící peníze zařadil do rozpočtu během projednávání ve sněmovně. „Pokud se shodneme na tom, že podpora rodin je prioritou vlády, a to bezesporu je, tak budeme muset projednávání státního rozpočtu těmto výdajům uzpůsobit,“ říká.

Zákon zvyšující rodičovskou má mezi poslanci jednoznačnou podporu, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale výrazné zásahy do rozpočtu odmítá. „Je tam tolik neznámých, že zatím skutečně nejsem schopná říct, kde peníze vezmeme,“ přiznává. Připouští, že zvýšení rodičovského příspěvku by se do něj zařadilo až během příštího roku. Opozice to kritizuje.

Vyšší příspěvek mají dostat všechny rodiny, které budou dávku v polovině příštího roku čerpat. Navíc chce resort doplatit 40 tisíc i těm, kteří už rodičovskou vyčerpali a vrátili se do práce dřív, než byly jejich dítěti čtyři roky. I proto budou potřeba z rozpočtu víc než tři a půl miliardy.

V návrhu rozpočtu peníze nejsou

Do Poslanecké sněmovny vláda poslala návrh státního rozpočtu ve čtvrtek, zvýšení rodičovského příspěvku v něm ale není. A to přesto, že při uzavírání koaliční smlouvy patřila vyšší rodičovská mezi největší priority.

Ministryně práce přitom ještě před pár dny předpokládala, že má potřebné peníze v rozpočtu zajištěné. „Je to (zahrnuto do rozpočtu), je to mandatorní výdaj. A je tam v tuto chvíli zakomponováno těch 40 tisíc,“ uvedla Maláčová ještě 21. září. Později se ale opravila: „Je to jedna z dalších věcí, která bude muset být do rozpočtu zahrnuta.“

Rodičovský příspěvek
Zdroj: výpočet ČT/MPSV

Zvýšení rodičovské podporují všechny strany

Na tom, že rozpočet na příští rok musí s vyšší rodičovskou počítat, trvá i opozice. Samotné zvýšení příspěvku podporují všechny sněmovní strany. „Nám přijde naprosto nesmyslné, aby to v rozpočtu nebylo,“ říká poslankyně Olga Richterová (Piráti). 

„Vzniká nejistota, jestli k maminkám ty peníze, které si zaslouží, skutečně doputují,“ dodává Jan Skopeček (ODS). „Jsou obrovské miliardové rezervy, které lze proškrtat a lze zvýšit prostředky právě pro ty potřebné,“ míní Tomio Okamura (SPD).

Programové prohlášení vlády počítá se zvýšením rodičovské celkem o 80 tisíc na rovných 300 tisíc korun. Zřejmě se tak ale stane ve dvou krocích. To se nelíbí například Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). „Nemyslíme si, že by to mělo být ve dvou fázích, ale že bychom rodičovskou měli rovnou zvýšit na 300 tisíc korun, tedy najednou o 80 tisíc,“ říká.

Rozpočet má mít schodek 40 miliard

Postup schvalování rozpočtu by měla sněmovna odsouhlasit příští týden. Nejprve se nad rozpočtem sejde rozpočtový výbor, měl by zasednout 10. října. Poslancům připraví doporučení pro první čtení, které by se mělo odehrát na řádné schůzi sněmovny 24. října. Definitivně budou nejdůležitější zákon roku včetně všech přesunů schvalovat 19. prosince.

Státní rozpočet pro příští rok počítá se schodkem 40 miliard korun, což je o deset miliard méně, než původně plánovalo ministerstvo financí. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. Prioritami rozpočtu jsou podle vlády investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě.

Výdaje a příjmy státního rozpočtu
Zdroj: ČT24

Pro letošní rok je schválený schodek 50 miliard, loni byl 60 miliard, ale ve skutečnosti skončil rozpočet zhruba šestimiliardovým schodkem. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021. 

Vývoj státního dluhu
Zdroj: ČSÚ/Ministerstvo financí
Výdaje státního rozpočtu na ministerstva, KPR a AV ČR (v Kč, plán na rok 2019)
Zdroj: ČT24