Vláda plní naše podmínky, říká šéf KSČM Filip. Své straně doporučí, aby rozpočet podpořila

Otázky Václava Moravce - 1. část: Vojtěch Filip (KSČM), Zbyněk Stanjura (ODS), Jakub Michálek (Piráti) (zdroj: ČT24)

Předseda KSČM Vojtěch Filip straně doporučí, aby ve sněmovně podpořila státní rozpočet na rok 2019. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Rozpočet podle Filipa počítá s plněním většiny podmínek, které si KSČM dala, když podpořila menšinovou vládu ANO a ČSSD. Naopak ODS ani Piráti rozpočet podpořit nechtějí – vadí jim další zadlužování i to, že vláda podle nich nemá žádnou vizi.

„Musím říct, že ze sedmi základních podmínek, které jsme měli pro jednorázovou podporu vládě, máme ve státním rozpočtu splněny nejméně čtyři. Je to zvýšení minimální mzdy a růst mezd, valorizace důchodů a otázka, jestli bude vláda schopna vykoupit akcie vodárenských společností,“ uvedl Filip.

Další podmínkou je podle něj ochrana přírodního bohatství, tedy vznik sekce přírodního bohatství a energetiky na ministerstvu průmyslu a obchodu.

Zda komunisté rozpočet skutečně podpoří, rozhodne vedení strany. „Doporučím výkonnému výboru a poslaneckému klubu podporu tohoto státní rozpočtu na rok 2019 a jsem přesvědčen, že základní věci k podpoře jsou,“ podotkl Filip.

Přestože hlasy poslanců vládní koalice a komunistů by ke schválení stačily, premiér Andrej Babiš (ANO) chce o rozpočtu vyjednávat i s dalšími sněmovními aktéry. „Hledat podporu na rozpočet budeme u všech stran, které jsou v parlamentu. Protože si neumím představit, že by některá strana nechtěla navyšovat důchody, platy učitelů nebo policistů. To není jenom o KSČM, která nás jednorázově podpořila, ale o všech stranách,“ prohlásil Babiš.

Otázky Václava Moravce – 2. část: Vojtěch Filip (KSČM), Zbyněk Stanjura (ODS), Jakub Michálek (Piráti) (zdroj: ČT24)

Michálek: Vše se prožere, vládě chybí vize

Předseda klubu Pirátů a místopředseda strany Jakub Michálek nyní říká, že je premiér zatím neoslovil, ale že jsou ochotni jednat. Stávající verze se jim však nelíbí. „Rozpočet, jak je navržen, podle nás není správně a my bychom ho nepodpořili. Naopak bychom požadovali zásadní úpravy. Babiš si založil kariéru na tom, že říká, jak šetří, ale ve skutečnosti rozpočet a výhled navrhuje čtyřicetimiliardový deficit i pro další roky,“ uvedl.

Vláda se podle něj nesnaží o to, aby se schodek snižoval, přestože ekonomika roste. Pirát se podivuje i nad tím, s jak nízkými investicemi rozpočet počítá. „Jsme v období, kde se ekonomice daří, a měli bychom se snažit, aby se ekonomika transformovala, aby se rozšiřovaly nové technologie, aby se stát zdigitalizoval a zefektivňoval. Toto (růst) se bohužel prožere – a to je špatně,“ míní Michálek.

Šéf pirátského sněmovního klubu tvrdí, že Babišova vláda nevyužívá vhodné příležitosti k celkové modernizaci státu. „Místo toho se dá šest miliard na jízdné, což nebylo dostatečně odůvodněno a je to nekoncepční. Chybí absolutně vize, ke které má stát směřovat,“ dodává Michálek. 

Stanjura: Je to promarněná příležitost

K jednání o rozpočtu zatím premiér neoslovil ani ODS. „Nebyli jsme osloveni, nevím, jestli budeme a pokud budeme, tak to bude taková stínohra, jako když se ustavovala sněmovna, kdy se jako jednalo, ale reálně se nejednalo,“ domnívá se předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Pro rozpočet podle něj občanská demokracie hlasovat nemůže. „Souhlasím s tím, že to je promarněná příležitost. A nejenom tento rozpočet, ale i letošní a loňský. Vláda si plánuje o 150 miliard vyšší příjmy příští rok, a přesto není schopna vytvořit přebytkový rozpočet,“ upozorňuje Stanjura.

Výdaje a příjmy státního rozpočtu
Zdroj: ČT24

„Roste podíl vybraných daní na HDP, takže je prostor pro snížení daní, vláda se tomu ale zatvrzele brání. Místo abychom snižovali byrokracii, tak přichází další a další nárůst státních zaměstnanců – pro příští rok a pro rok 2020 znova. Vláda nemá žádný plán na nic, je to udržovací vláda, nic podstatného za ten rok nepředložila. Nemá koncepci, jenom sní,“ řekl šéf klubu ODS.

Poznamenal, že hnutí ANO vede už pět let všechny resorty podstatné pro investice do infrastruktury, tedy ministerstvo dopravy, místního rozvoje i financí. „A on (Babiš) po pěti letech přijde s tím, že teď bude chystat desetiletý plán. Ale pět let už promarnili,“ dodává Stanjura.

Rozpočet má mít schodek 40 miliard

Státní rozpočet pro příští rok počítá se schodkem 40 miliard korun, což je o deset miliard méně, než původně plánovalo ministerstvo financí. Pro letošní rok je schválený schodek 50 miliard, loni byl 60 miliard, ale ve skutečnosti skončil rozpočet zhruba šestimiliardovým schodkem. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021.

Vývoj státního dluhu
Zdroj: ČSÚ/Ministerstvo financí

Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. Prioritami rozpočtu jsou podle vlády investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě.

Rozpočet, který musí podle zákona vláda do sněmovny předložit do 30. září, už mají poslanci k dispozici. Návrh harmonogramu schvalování rozpočtu by měla sněmovna schvalovat příští týden. Nejprve se nad rozpočtem sejde rozpočtový výbor, měl by zasednout 10. října. Poslancům připraví doporučení pro první čtení, které by se mělo odehrát na řádné schůzi sněmovny koncem října.

Výdaje státního rozpočtu na ministerstva, KPR a AV ČR (v Kč, plán na rok 2019)
Zdroj: ČT24