Vláda přijala rozpočet na příští rok, počítá se schodkem 40 miliard

Brífink po jednání vlády: Kabinet přijal návrh rozpočtu se schodkem 40 miliard (zdroj: ČT24)

Vláda na svém jednání v Hrzánském paláci schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Ten počítá s růstem investic, platů státních zaměstnanců a důchodů. Naplánovaný schodek činí 40 miliard korun. Závěrečné diskuse se zúčastnil také prezident Miloš Zeman.

„Je to věčná debata různých našich kritiků o plánu a o plnění. A já říkám, máme posuzovat rozpočet podle plnění. Na tento rok máme deficit 50 miliard a dnes tady mám plnění k 18. 9. plus 10 miliard. Takže 2016 byl přebytkový, 2017 téměř vyrovnaný a já jsem vyzval paní ministryni, aby se snažila i tento rok o vyrovnaný rozpočet,“ řekl po jednání kabinetu premiér Andrej Babiš (ANO). Celkové výdaje rozpočtu navrhuje vláda na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun.

Výdaje a příjmy státního rozpočtu
Zdroj: ČT24

Schodek představuje 0,7 procenta HDP

Podle premiéra mluvil prezident Zeman mimo jiné o šetření a také hlava vlády vyzvala své ministry, aby se podívali na počty svých zaměstnanců. „Já jdu příkladem na úřadu vlády, dokonce jsme zjistili, že ani nepotřebujeme žádného ředitele úřadu vlády, a změníme to,“ prohlásil Babiš. Chce hlavně, aby ministerstva šetřila na provozních nákladech především v oblasti IT.

Výdaje státního rozpočtu na ministerstva, KPR a AV ČR (v Kč, plán na rok 2019)
Zdroj: ČT24

Ministryně Alena Schillerová (za ANO) považuje za podstatné vnímat čtyřicetimiliardový schodek v poměru k HDP. „Prezentuje to 0,7 procenta HDP,“ zdůraznila šéfka státní kasy. Opět ale zopakovala, že důležitý je přebytkový stav veřejných financí. „Přebytek je prezentován plus 1,6 procenta HDP, příští rok ho odhadujeme zhruba na 1 procento HDP. Je třetí nejvyšší v rámci Evropské unie,“ zdůraznila.

Ministryně financí také předeslala, že od ledna příštího roku se průměrný starobní důchod zvýší asi o 900 korun měsíčně. Pevná část penze, která je pro všechny stejná a nyní činí 2700 korun, se zvedne celkem o 570 korun. Zásluhová procentní výměra, v níž se odrážejí odpracované roky a výdělek, poroste o 3,4 procenta.

Nařízení schválila vláda spolu s rozpočtovým návrhem. O 3,4 procenta mají od ledna růst i příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunismu a pozůstalé po nich. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplácela v červnu 2,4 milionu starobních, 421 900 invalidních a 68 100 pozůstalostních penzí. Nějaký důchod tak úřad posílal 2,9 milionu lidí. Své důchodové systémy mají pak i resorty vnitra či obrany.

Tarifní platy učitelů by měly od příštího roku stoupnout o deset procent a tarifní platy příslušníků bezpečnostních sborů o dvě procenta. Těm zároveň stoupne minimálně o 2000 korun rizikový příplatek. Tarifní platy ostatních zaměstnanců placených ze státního rozpočtu vzrostou o pět procent. Celkový nárůst objemu platů by pak měl být u pedagogů o 15 procent a nepedagogických pracovníků o deset procent. U ostatních pracovníků se nejvyšší procentuální nárůst bude týkat civilních zaměstnanců státních zastupitelství (15,9 procenta) a soudů (13,9 procenta).

Vývoj salda státního rozpočtu v porovnání s plánem (v mld. Kč)
Zdroj: Ministerstvo financí

Výdaje na platy zaměstnanců placených ze státního rozpočtu by tak měly celkově stoupnout o 29,82 miliardy korun na celkových 282 miliard Kč. Růst platů ve veřejné sféře o osm procent přitom kritizují Hospodářská komora i Svaz průmyslu a dopravy ČR. Důvodem je, že růst je vyšší než v soukromé sféře. Ta přitom platy ve státním sektoru financuje.

Na řadě je hledání podpory ve sněmovně

Premiér chce o podpoře návrhu rozpočtu jednat ve sněmovně se všemi stranami. KSČM jen podpořila vznik vlády, uvedl. Dolní parlamentní komora musí návrh dostat do konce září, závěrečné schvalování se uskuteční v prosinci. „Neumím si představit, že by některá strana nechtěla navyšovat důchody tak rekordně, nebo platy učitelů a policistů,“ uvedl Babiš.

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Babiš chce mluvit se zástupci všech sněmovních subjektů. „Není to jenom o KSČM, která nás jednorázově podpořila. Jsme přesvědčeni, že rozpočet je velmi dobrý, proto budeme mluvit se všemi,“ uzavřel.

Vývoj státního dluhu
Zdroj: ČSÚ/Ministerstvo financí

Čtyři hradní výtky

Prezident Miloš Zeman na jednání vlády při schvalování návrhu rozpočtu
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Při příchodu na jednání vlády Zeman řekl, že k rozpočtu má drobné, nikoli však zásadní výhrady. Už ve čtvrtek prezident ocenil, že ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) počítá s deficitem 40 miliard korun, což je o deset miliard méně, než původně plánovala. Na vládě pak vznesl výhrady ke čtyřem oblastem.

První výtka se týkala inkluze ve školství, která podle prezidenta stála víc, než se původně plánovalo. „Inkluzi pokládám za smutný sociální experiment, který stojí čtyři miliardy korun, ne dvě,“ prohlásil.

Zeman vládě dále doporučil, aby hledala způsob, jak snížit vyplácené dotace provozovatelům obnovitelných zdrojů energie – a kabinet chce podle jeho šéfa prezidentova slova vyslyšet. „Uděláme analýzu, abychom zmírnili zátěž rozpočtu na obnovitelné zdroje,“ prohlásil Babiš.

Třetí výtka prezidenta směřovala k tuzemskému úřednictvu. Ministerstva by podle Zemana měla rušit nadbytečné agendy úředníků a ušetřené peníze pak mají jít na platy těch zbývajících. „Ať osekají proboha ty, kteří jsou zbyteční. A samozřejmě, že soukromý sektor po nich radostně sáhne,“ prohlásil prezident. Čtvrtý zdroj úspor spatřuje v omezení příspěvků některým neziskovým organizacím.

Menšinový kabinet rozpočet projednal minulý týden i se sociálními partnery na tripartitě. Opozice návrhu vyčítá nízký podíl investic a vysoký deficit v době hospodářského růstu. Deficit nepovažuje za optimální ani Národní rozpočtová rada.

Fond rozvoje bydlení se navýší

Kabinet schválil také návrh ministerstva pro místní rozvoj, podle kterého by výdaje Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) na příští rok měly stoupnout meziročně zhruba o čtvrtinu na 2,73 miliardy korun. Příjmy jsou naplánovány na 779 milionů korun, meziročně o 12,8 procenta nižší.

Státní fond rozvoje bydlení shromažďuje peníze určené na podporu bydlení. Hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i příspěvky z příslušných fondů Evropské unie. Jeho cílem je podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů.

Příští rok se nepočítá s dotací ze státního rozpočtu, která letos činí 108 milionů korun. Ta sloužila k pokrytí části dotačních výdajů, vyplývajících ze smluvních závazků včetně závazků z předchozích let. V roce 2019 fond tyto výdaje pokryje z vlastních aktiv. Největší část příjmů tvoří splátky z poskytnutých úvěrů 691 milionů Kč, dalších 87 milionů korun přijde z vybraných úroků a poplatků.