Inflace bude klesat, největší výzvou je sestavit vyrovnaný rozpočet, shodli se ekonomové

Otázky Václava Moravce 2. část (zdroj: ČT24)

Politici by se měli zaměřit na to, aby snížili schodek státního rozpočtu, shodli se v Otázkách Václava Moravce ekonomové Miroslav Singer, Jan Juchelka a Petr Janský. Důležité podle nich také je, aby si české firmy udržely konkurenceschopnost. Mluvili také o tom, jestli svět čeká bankovní krize – čeští klienti se podle nich nemají čeho bát.

„Největším problémem české ekonomiky je vývoj rozpočtu,“ prohlásil Singer. Neočekává, že se do příštích voleb, jejichž řádný termín bude za dva a půl roku, podaří výrazně upravit rozpočet a dosáhnout menšího deficitu. 

Janský zmínil, že Národní ekonomická rada vlády doporučila, jaké výdaje má kabinet omezit, a také jak posílit příjmy. „Například některé skupiny obyvatel neplatí dostatečně do systému sociálního pojištění, takže my navrhujeme ten systém udělat spravedlivější, abychom tam neměli černé pasažéry.“

Inflace

Singer očekává, že inflace v druhé polovině roku dosáhne jednociferných čísel. Růst cen proto není z dlouhodobého hlediska takovým problémem. S tím souhlasí Janský, který také očekává zklidnění inflace. Její výše v loňském roce však podle něj způsobila velké problémy, které je stále třeba dořešit.

Podle Juchelky je třeba mít se na pozoru před ztrátou konkurenceschopnosti českých firem na světovém trhu. „Podíváme-li se dekádu nebo dvě před sebe, bude se rozhodovat, jestli bude česká republika na globálním trhu soutěžit svým umem a přidanou hodnotou, nebo levnou pracovní silou,“ říká.

České banky by měly být mimo ohrožení

Jestli přijde krize ve finančním sektoru a budou krachovat další banky, podobně jako třeba Credit Suisse, ekonomové nechtějí odhadovat, předpokládají ale, že se to nestane. Juchelka připomněl, že české banky musejí měřit interní kapitál a interní likviditu a mít vlastní plán pro nepříznivou situaci na trhu. „Aplikací těchto pravidel je český bankovní sektor nejlépe vybaven kapitálem a likviditou v Evropě.“ 

Singer souhlasí, že české banky mají dostatečně velkou likviditu na to, aby pokryla nepojištěné vklady. Zahraniční banky, které se dostaly do problémů, většinou pracovaly právě s vysokými částkami, které pojistka nekryje, u těch českých je to ale naopak. Lidé tak nemají důvod se o své peníze bát a nebudou si je chtít vybrat.