TÉMA

Miroslav Singer

Dvořák se jmenováním zmocněnce snaží hrát vnitrokoaliční hru, řekl Skopeček. Chci plnit programové prohlášení vlády, opáčil ministr

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) považoval jmenování vlastního zmocněnce pro euro, kterým se stal ekonom Petr Zahradník, za potřebný krok. Nemyslí si, že tím udělal něco špatně, řekl v Událostech, komentářích. Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) ale namítl, že to vyvolá pnutí v koalici. Podle něj Dvořákovi nejde ve skutečnosti ani o euro, ale o politickou kampaň hnutí STAN.
6. 2. 2024|

Je potřeba pokračovat v protiinflačních krocích, řekl Fiala po jednání s Michlem

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) jednal s guvernérem České národní banky Alešem Michlem a členy bankovní rady. Oznámil shodu na tom, že je potřeba pokračovat v protiinflačních krocích obou institucí. Jednání bylo podle Fialy věcné a v dobré atmosféře. V dubnu se spotřebitelské ceny v Česku meziročně zvýšily o 12,7 procenta, tempo růstu ale zvolnilo z březnových 15 procent.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 19:05|

Inflace bude klesat, největší výzvou je sestavit vyrovnaný rozpočet, shodli se ekonomové

Politici by se měli zaměřit na to, aby snížili schodek státního rozpočtu, shodli se v Otázkách Václava Moravce ekonomové Miroslav Singer, Jan Juchelka a Petr Janský. Důležité podle nich také je, aby si české firmy udržely konkurenceschopnost. Mluvili také o tom, jestli svět čeká bankovní krize – čeští klienti se podle nich nemají čeho bát.
2. 4. 2023|

Inflace začne od poloviny roku poměrně rychle klesat, předpovídá bývalý guvernér Singer

„Výhled ekonomiky se nijak výrazně nezměnil. Kurz koruny je ale vyšší, než se předpokládalo,“ řekl v Interview ČT24 bývalý guvernér České národní banky a ekonom Miroslav Singer. Lidé podle něj začínají šetřit, pomaleji rostou úvěry a klesají také ceny nemovitostí. Dodal také, že vláda by nemusela hledat východisko z neudržitelného stavu veřejných financí pomocí reformy daní, ale snižováním mandatorních výdajů. Musí podle něj sáhnout i tam, kde to bude bolet.
2. 2. 2023|

Bylo to očekávané rozhodnutí, hodnotí exguvernér Singer krok ČNB

Nezvýšit úrokové sazby je očekávané rozhodnutí, řekl v pořadu Interview ČT24 bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. Podotkl, že jde o těžké rozhodování v mimořádně těžké době. Inflace se podle něj zatím nezastavuje, ale známky ochlazování již vidět jsou. Důležité podle něj je, aby centrální banka přesvědčila občany, že peníze budou mít po přečkání těžké doby znovu stabilní hodnotu.
4. 8. 2022|

Zeman jmenoval Aleše Michla novým guvernérem České národní banky

Prezident Miloš Zeman ve středu dopoledne jmenoval novým guvernérem České národní banky (ČNB) Aleše Michla. Ten střídá Jiřího Rusnoka, kterému v červnu končí druhý mandát ve funkci a znovu kandidovat nemůže. Michl se funkce ujme od července.
11. 5. 2022Aktualizováno11. 5. 2022, 19:55|
Události komentáře

Psychologicky je tato vlna odlišná. Mnozí podnikatelé uvažují, že skončí, říká exguvernér Singer

Česká ekonomika se letos podle centrální banky kvůli koronaviru propadne víc než o plánovaných 8,2 procenta. Vláda v pátek schvaluje další náhradu ztrát, třeba kompenzační bonus pro drobné podnikatele nebo prodloužení státních záruk za firemní půjčky až do konce příštího roku. V řadě případů to ale nemusí stačit, uvedl host pořadu Události, komentáře České televize, ekonom a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. Podle druhého hosta, předsedy Asociace samostatných odborů Petra Dufka bude rozhodující roli hrát také doba, po jakou budou muset zůstat provozovny uzavřeny.
16. 10. 2020|
Události komentáře

Schodek rozpočtu pět set miliard se dal dle Rusnoka předpokládat. Je to ale velký problém, uvedl

Hosty speciálního dílu pořadu Události, komentáře, který byl věnován ekonomice, byli tři guvernéři České národní banky. A to ten současný, Jiří Rusnok, a jeho dva předchůdci, Zdeněk Tůma a Miroslav Singer. Společně diskutovali o současné i budoucí ekonomické situaci České republiky.
11. 6. 2020|

Odtajněné protokoly ČNB: intervence mohly začít dříve, nakonec rozhodl Hamplův hlas

Devizové intervence – tedy to, že v listopadu 2013 Česká národní banka (ČNB) „přivázala“ kurz koruny k euru nad hranici 27 korun – budou rozdělovat ekonomickou komunitu patrně už napořád. Z podkladů pro jednání bankovní rady vyplývá, že experti ČNB původně doporučovali tento krok už na počátku srpna i na konci září téhož roku. Tehdy byl ale proti tehdejší viceguvernér Mojmír Hampl, který hlasoval pro až na jednání 7. listopadu, čímž poměr hlasů převážil.
27. 1. 2020|

Světlonoš se lvem na budově ČNB skrývá novou časovou schránku. Svá poselství odhalí za 50 let

Časová schránka České národní banky připomínající 100. výročí česko-slovenské koruny byla ve čtvrtek za přítomnosti současného guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka a bývalých guvernérů Zdeňka Tůmy a Miroslava Singera uložena do sousoší Světlonoše se lvem na střeše pražské centrální banky. V sousoší je již uložena schránka z dřívější doby.
5. 12. 2019|

Před šesti lety spustila centrální banka intervence k oslabení koruny. Hlasování bylo tehdy těsné

Hlasování, kterým Česká národní banka před šesti lety rozhodla o devizových intervencích oslabujících tuzemskou měnu, bylo těsné. Pro spuštění se tehdy vyslovili čtyři ze sedmi členů bankovní rady. Vyplynulo to z vystoupení části někdejších centrálních bankéřů na akci Institutu Václava Klause věnované výročí začátku intervencí. Ty trvaly do dubna 2017.
7. 11. 2019|
OVM

Ochlazení německé ekonomiky? Jsme jako další spolkový stát, varuje Špicar. Recese překonáme, míní Singer

Podle odhadů bude německá ekonomika dál klesat. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar pozoruje už nyní známky ochlazení i v tuzemsku. V Otázkách Václava Moravce označil v tomto ohledu Česko za další německý spolkový stát. Bývalý guvernér České národní banky a ekonom Miroslav Singer si naopak myslí, že republika je připravená i na několik „normálních“ recesí. A větší obavy nemá ani z dopadů případného tvrdého brexitu.
22. 9. 2019|
Události komentáře

Singer: Oslabení koruny přispělo ke zdravému růstu ekonomiky i vyšším platům

Devizové intervence, které před pěti lety ohlásila Česká národní banka, přispěly podle jejího tehdejšího guvernéra Miroslava Singera ke zdravému růstu ekonomiky včetně nárůstu mezd. A posílení ekonomiky jako takové kompenzovalo oslabení koruny. Singer to prohlásil v rozhovoru s Jakubem Železným pro Události, komentáře.
7. 11. 2018|
Intervence ČNB

Před pěti lety začala centrální banka uměle oslabovat korunu. Odkaz intervencí zůstává rozporuplný

Mnozí analytici byli tehdy v šoku a mnozí exportéři se radovali. Krátce po poledni ve čtvrtek 7. listopadu 2013 Česká národní banka oznámila, že se rozhodla zahájit devizové intervence  s jasným cílem: oslabit korunu. Bylo to poprvé od roku 2002.
7. 11. 2018|
OVM

Přibrzdění růstu není žádná tragédie, není možné ekonomiku věčně přepalovat, tvrdí Švihlíková

Loňský až pětiprocentní růst ekonomiky se letos neopakuje. V minulém čtvrtletí dokonce přibrzdil skoro ke dvěma procentům. Ekonom a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer v Otázkách Václava Moravce řekl, že zpomalování růstu není nikdy prospěšná zpráva, ale v případě Česka není situace nijak tragická. Není možné ekonomiku věčně přepalovat, souhlasí ekonomka Ilona Švihlíková. Mrzí ji však, když dobré časy nejsou využity k větším reformním krokům, které by zlepšily odolnost tuzemského hospodářství.
7. 10. 2018|