Hartenberg z Babišova fondu investuje do spodního prádla. Koupil on-line prodejce Astratex

Fond Hartenberg, který patří do svěřenského fondu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), kupuje majoritní podíl v největším středoevropském internetovém prodejci spodního prádla Astratex. Hospodářským novinám to potvrdil šéf Hartenbergu Jozef Janov. Cenu neuvedl, ale noviny odhadují, že za 51 procent firmy by měl fond zaplatit několik set milionů korun.

Nákup podílu v Astratexu je podle Janova odrazovým můstkem pro vstup do oblasti e-commerce (internetového obchodování), píší Hospodářské noviny. Uvažovali o tom už delší dobu. „Po dokončení této transakce bychom i nadále chtěli aktivně hledat další zajímavé investiční příležitosti a rozšiřovat tak naše aktivity v sektoru e-commerce,“ uvedl investiční manažer společnosti Hartenberg Jozef Kováč.

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy Hartenberg akvizicí vhodně a perspektivně diverzifikuje své portfolio. Spodní a ložní prádlo představuje sázku na jistotu – lidé jej budou kupovat vždy. „Poptávka jak po ložním, tak spodním prádle tak bude sílit už jen z toho důvodu, že chudší země EU budou dohánět ty vyspělejší. To, že se v případě Astratexu jedná o e-commerce platformu, pochopitelně umocňuje konkurenceschopnost celého podniku a dále zlepšuje jeho vyhlídky,“ dodal Kovanda.

Astratex funguje od roku 2000, výhradně prodeji přes internet se firma začala věnovat o pět let později. Většinu jejího sortimentu tvoří dámské spodní prádlo a plavky, prodává ale také ložní prádlo. Hospodářské noviny připomněly, že Astratex rychle roste. Každý rok prodá o polovinu víc podprsenek, loni za ně utržil 600 milionů korun.

Momentálně je v on-line prodeji spodního prádla lídrem na trhu v Česku, na Slovensku, v Polsku a v Rumunsku, působí také v Maďarsku, Bulharsku a Rakousku. Je třetí nejnavštěvovanější stránkou se spodním prádlem v celé Evropě. Před ním jsou jen Hunkemöller a Victoria's Secret.   

Fond Hartenberg investoval do zdravotnického i leteckého byznysu

Fond soukromého kapitálu Hartenberg založil Babiš spolu s Janovem, bývalým investičním ředitelem Penty. Fond investoval v poslední době mimo jiné do zdravotnického byznysu nákupem klinik asistované reprodukce, vlastní také třeba většinový podíl v Poliklinice Modřany. Působí rovněž v oborech biotechnologií či potravinářství a nedávno koupil podíl v leteckých opravnách Avia Prime.

Fond naopak před několika dny prodal svoji společnost FutureHealth, která měla v Opočně a v dalších městech vybudovat zařízení intenzivní následné péče a rehabilitace.

Hartenberg spadá pod firmu SynBiol. Její akcie a rovněž akcie společnosti Agrofert vložil Babiš loni v únoru kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.