Babiš převedl Agrofert do svěřenského fondu, dohlížet na něj bude i jeho partnerka

ČT: Babiš převedl Agrofert do svěřenského fondu (zdroj: ČT24)

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš převedl společnosti Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů, tak jak už dříve slíbil, že to udělá do konce února, aby vyhověl zákonu o střetu zájmů. Ten mimo jiné zakazuje členům vlády, aby se jejich firmy mohly ucházet o dotace. Dohled nad správci fondů bude vykonávat tříčlenná rada – její členkou je i Babišova partnerka Monika. Správci jsou Zbyněk Průša a Alexej Bílek.

„Byl jsem tento týden u notáře a založil jsem dva svěřenecké fondy. V pátek dopoledne jsem to podepsal a vložil jsem 90 procent akcií Agrofertu a sto procent firmy SynBiol, která vlastní investiční fond Hartenberg, do jednoho svěřeneckého fondu a do druhého fondu jsem vložil 10 procent Agrofertu. Akcií jsem se tedy zbavil, nejsem akcionář, vyhověl jsem zákonu o střetu zájmu,“ potvrdil ČT Babiš.

  • Fungování svěřenského fondu upravuje nový občanský zákoník. Jde o majetek, který jeho vlastník většinou pomocí smlouvy převede do speciálního fondu, o který se stará jím určený správce. Původní majitel tak nad ním ztrácí přímou kontrolu a nerozhoduje o něm. Správce s majetkem disponuje i přesto, že není jeho vlastníkem. Pokud jde třeba o pozemky, je zapsán v katastru nemovitostí. Prospěch ze zmíněného fondu má pak takzvaný obmyšlený. Může jím být kdokoli, určuje ho zakladatel.
Svěřenské fondy AB
Zdroj: ČT24

Zároveň také dodává, že nebude mít z Agrofertu již žádný profit.  „Odešel jsem z Agrofertu v lednu 2014, přestal jsem byl generální ředitel a předseda předsavenstva a nyní jsem se zbavil akcií.  Jsem tedy osoba obmyšlená, což znamená, že pokud bych odešel z politiky a nějakým způsobem nastaly okolnosti, že by zákon byl neplatný, mohu následně akcie opět získat. Ale v této chvíli nejsem akcionářem, nebudu mít informace o společnosti a nebudu do ní zasahovat. Nebudu mít ani žádný zisk,“ zdůraznil Babiš.

Zákon o střetu zájmu však nadále považuje za protiústavní.  „Upírá má základní lidská práva něco vlastnit a participovat na věcech veřejných,“ dodává.

Události ČT: Babiš už nevlastní Agrofert. Ke způsobu řešení je kritický šéf vlády i část opozice (zdroj: ČT24)

Babiš na počátku ledna v pořadu Devadesátka ČT24 řekl, že je připraven zbavit se akcií, aby nebyl akcionářem Agrofertu a vyhověl tak případně schválené novele o střetu zájmu. Zda zvolí například převod akcií do svěřeneckého fondu či jinou formu, nechtěl v té době sdělit. Uvedl, že se zbaví i svého fondu Hartenberg, který Babišovy peníze investuje do zdravotnictví.

Firmám, jež vlastní členové vlády, zmíněný zákon znemožňuje ucházet se o některé dotace, zakázky nebo pobídky. Budoucí členové vlády pak nebudou smět vlastnit média.

Prezident Miloš Zeman nejdříve v prosinci zákon o střetu zájmů, který má omezit podnikání členů vlády, vetoval. Poslanci jej schválili na konci listopadu. Do sněmovny se pak zákon vrátil v lednu, kdy poslanci navzdory odporu Babišova hnutí hlavu státu přehlasovali.

Podle zákona, jehož účinnost začíná 9. února, nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám společnosti, v nichž členové kabinetu drží nejméně čtvrtinový podíl. Babiš nyní vlastní skupinu Agrofert stoprocentně, před zahájením účinnosti zákona ji proto převedl do svěřeneckého fondu.

Podle Babiše je však cílem tvůrců novely jeho odchod z vlády. „O tom jim jde, těm tradičním politikům, kteří tam sedí dvacet let, Sobotkovi (premiér Bohuslav Sobotka a předseda ČSSD, pozn. red.) s Kalouskem (Miroslav Kalousek, předseda TOP 09, pozn. red.),“ uvedl dříve Babiš. „Mě nikdo neuplatí, na to jsem moc bohatej,“ dodal. Zároveň zdůraznil, že takovou radost (aby odstoupil a nebyl v politice) jim neudělá, i když by tak měl čas chodit za lidmi a vysvětlovat jim, jak to v politice chodí.