Google utne ruským státním médiím peníze z reklamy, Musk nad Ukrajinou aktivoval Starlink

Společnost Google začala bránit ruským médiím financovaným státem, aby získávala prostředky z reklam umisťovaných na jejich webových stránkách, v aplikacích a na platformě YouTube. Rozhodnutí se vztahuje mimo jiné na ruskou televizi RT (Russia Today). K podobnému kroku se po ruské invazi na Ukrajinu v sobotu rozhodla například společnost Meta Platforms, majitel Facebooku. Šéf americké společnosti SpaceX Elon Musk vyslyšel žádost ukrajinské vlády a aktivoval nad územím Ukrajiny satelitní internetovou službu Starlink. Po invazi bylo na mnoha místech země připojení k internetu problematické.

Google upřesnil, že bude bránit ruským státním médiím v tom, aby používala jeho reklamní technologii ke generování příjmů na jejich vlastních stránkách a v aplikacích.

Média kromě toho už nebudou mít možnost kupovat reklamu prostřednictvím nástroje Google Tools a umísťovat reklamu na platformách internetové společnosti, jako je její vyhledávač nebo e-mailová služba Gmail.

Také provozovatel internetových stránek pro přehrávání videí YouTube zakázal v sobotu mediální společnosti RT a dalším kanálům, z nichž některé jsou spojeny s protiruskými sankcemi, aby dostávaly peníze z videí umísťovaných na jeho platformě. YouTube, který patří pod společnost Google, z velké části kontroluje umísťování reklamy.

Musk nad Ukrajinou aktivoval internet Starlink

Americký miliardář Elon Musk oznámil, že na Ukrajině je nyní dostupné internetové připojení poskytované projektem Starlink jeho firmy SpaceX.

„Služba Starlink je teď na Ukrajině aktivní. Další terminály na cestě,“ odpověděl Musk na tweet ukrajinského ministra pro digitální transformaci Mychajla Fedorova. Ten na amerického miliardáře apeloval, aby poskytl Ukrajině „stanice Starlinku“ a také aby promlouval k „duševně zdravým Rusům“.

Přístup k internetu na Ukrajině narušila ruská invaze. Podle analytiků byly problémy s připojením hlavně na jihu a východě Ukrajiny.

Projekt Starlink spočívá ve vytvoření satelitní sítě, která by umožnila vysokorychlostní připojení k internetu z jakéhokoli místa na světě. Společnost SpaceX už v rámci této iniciativy vypustila do vesmíru přes dva tisíce družic, přičemž podle Muska bylo v polovině ledna aktivních bezmála 1500.