Domácnosti i firmy čeká ekonomicky složitý rok, shodují se analytici

Události: Domácnosti i firmy čeká ekonomicky složitý rok (zdroj: ČT24)

Analytici oslovení Českou televizí se shodují, že jak pro domácnosti, tak pro firmy bude rok 2023 po ekonomické stránce složitý. Hlavní důvod je třeba hledat v přetrvávajících vysokých cenách. Od jara se sice očekává alespoň mírnější tempo zdražování, tuzemské hospodářství se nicméně nachází na začátku recese.

„Inflace by pravděpodobně měla začít klesat velmi pomalu, měla by začít klesat v prvních měsících, v druhé půlce roku už by zřejmě měla poklesnout pod deset procent,“ předpovídá ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Násobně vzrostly ceny energií, zatěžují rozpočty domácností i firem. Cena plynu ale v posledních týdnech klesala a dostala se na nejnižší hodnotu od začátku ruské invaze na Ukrajinu. „Pokud by ceny plynu ještě dále o něco poklesly, tak jsou dány dobré předpoklady, že v roce 2024 už ochrana cenovým stropem nemusí být a vše se vrátí k normálu,“ soudí výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Ceny pohonných hmot od začátku války vystoupaly až téměř k padesáti korunám za litr. Koncem roku začaly výrazně klesat v případě benzinu k průměru 36 korun za litr. „Obávám se, že jsme velice blízko dna a v příštích týdnech bych očekával spíš mírné zvyšování,“ konstatuje portfolio manažer Petr Zajíc ze společnosti Amundi Asset Management Czech Republic.

Vývoj cen pohonných hmot v roce 2022
Zdroj: ČT24/CSS

Lidé se začali bát

Česko podle ekonomů vstoupilo do recese. Projevuje se mimo jiné i nižší poptávkou, kterou už firmy pociťují. „Obávám se, že recese bude relativně dlouhá, protože lidé se začali bát, a že minimálně do podzimu se ještě budeme potýkat s velkými propady poptávky,“ podotýká viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

Jak dlouhá recese v Česku bude, záleží na řadě faktorů. Například na tom, zda firmy nezačnou propouštět. Podle analytiků to zatím ve velké míře nehrozí.