Autoškoly by chtěly otevřít o dva týdny dříve. Hovoří o veřejném zájmu

Události: Zavřené autoškoly (zdroj: ČT24)

Datum otevření mají stanoven na 11. května, ale chtěli by 27. duben. Asociace autoškol lobbuje u vlády za dřívější datum. Argumentuje veřejným zájmem i vysokými ztrátami.

Asociace především zdůrazňuje, že řada lidí nyní nemůže dokončit výcvik a nastoupit do zaměstnání. 

Je to i případ Viléma Persyho. Před rokem přišel o řidičský průkaz a teď ho měl dostat zpátky. Coby umělecký maskér nemá práci, proto to chce zkusit jako řidič.

„Dělat například kurýra, nebo u kamaráda ve firmě mu zavážet zboží. K tomu všemu bych potřeboval řidičský průkaz, který teď nemám a budu čekat kvůli nouzovému stavu,“ řekl. 

Harmonogram uvolnění podnikatelských a dalších činností
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví/Ministerstvo průmyslu a obchodu

Komplikace nyní řeší i pražský dopravní podnik. Přes 40 řidičů si v současné době nemůže dodělat zkoušky. „Zpoždění bude téměř dva měsíce. Další otázkou je potom kapacita institucí jak pro jednotlivé zkoušky řidičů, tak i pro vydávání řidičských průkazů,“ uvedl vedouci jednotky provoz autobusů pražského dopravního podniku Jan Barchánek. 

Mnozí jsou připraveni, mohli by hned nastoupit do práce. Chybí jim jen zkouška nebo pár jízd, které se dají uskutečnit během pár dnů, řekl předseda Asociace autoškol ČR Ondřej Horázný. „Patnácti byla zkouška zrušena, dalších 15 až 20 by na ni mohlo jít během jednoho až dvou týdnů, pokud by věci normálně fungovaly,“ dodává o situaci ve své autoškole. 

Asociace se snaží prosadit otevření o 14 dní dříve, než je původní záměr. „My nesmíme pracovat, ale nájmy platit musíme. Musíme platit daně, například silniční a každý, komu stojí náklaďák, autobus a přívěs, tak to jsou tisíce měsíčně,“ uvádí předseda.

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) nechce nic předjímat. „Uvidíme, jak dopadne středa, čtvrtek. Budou-li ta čísla příznivá, tak by se pochopitelně urychlilo i toto. Ale já teď nechci nic slibovat,“ řekl. 

Asociace autoškol by také přivítala, kdyby její činnost byla přesunuta do snížené 10procentní sazby DPH.