Americký Fed naznačil zvýšení základní úrokové sazby

Představitelé měnového výboru amerického Federálního rezervního systému (Fed) v prohlášení zveřejněném na závěr dvoudenního zasedání nastínili plán zvýšit od března základní úrokovou sazbu. Významně se tím změní dosavadní politika téměř nulových úroků, která v době pandemie podporovala ekonomický růst. Vedlejším efektem ale byl prudký nárůst inflace, se kterou se chce Fed, který plní roli centrální banky, nyní vypořádat.

Šéf Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci prohlásil, že bankéři se přiklánějí ke zvýšení úrokových sazeb na příštím zasedání v polovině března. Dodal ale, že banka zatím přesně neurčila trajektorii budoucího zvyšování a není možné přesně předpovědět, jaká bude cesta zpřísňování měnové politiky.

Vzhledem k tomu, že vysoká inflace tlačí na firmy i spotřebitele a nezaměstnanost zároveň neustále klesá, potvrdili centrální bankéři, že od března také postupně ukončí měsíční nákupy dluhopisů. Později v letošním roce navíc začnou snižovat obrovské zásoby státních a hypotečních dluhopisů.

Kroky Fedu pravděpodobně zdraží širokou škálu půjček od hypoték a kreditních karet po podnikové úvěry. Vyšší výpůjční náklady by mohly zpomalit spotřebitelské výdaje, což by vedlo k omezení růstu cenové hladiny.

Největším rizikem je, že konec strategie nízkých sazeb vyvolá další recesi, varuje agentura AP. Centrální banka ale v prohlášení oceňuje nedávný solidní růst pracovních míst, který pokračoval i přes nástup nové varianty koronaviru omikron, kdy počty nakažených v USA rekordně stouply.

Trhy reagují růstem

Bankéři v prohlášení neodhadují, kdy se inflace začne snižovat. Nadále ale očekávají, že zlepšení v globálních dodavatelských řetězcích zmírní tempo růstu spotřebitelských cen.

„Nerovnováha nabídky a poptávky související s pandemií a opětovným otevřením ekonomiky nadále přispívá ke zvýšené úrovni inflace,“ dodává Fed. Inflace stoupla na sedm procent, což je nejvíc od 80. let a daleko od dvouprocentního cíle rezervního systému.

Americké akcie šly ve středu v reakci na zveřejněné prohlášení nahoru. Index S&P 500 stoupl o více než dvě procenta a Nasdaq o 3,3 procenta. Zvýšily se i výnosy státních dluhopisů s delší splatností. Dolar si udržel mírné zisky vůči koši ostatních měn, shrnuje agentura Reuters.