Ceny ropy jsou nejvýš za sedm let. Pohání je slabé dodávky i napětí ve vztazích s Ruskem

Cena severomořské ropy Brent ve středu poprvé od října roku 2014 překonala hodnotu devadesáti dolarů (1953 korun) za barel. K růstu přispívá geopolitické napětí v Evropě a na Blízkém východě, které zvyšuje obavy investorů o již tak slabé dodávky, píše agentura Reuters.

Kolem 17:30 středoevropského času si cena severomořského Brentu připisovala 2,4 procenta. Prodával se za 90,33 dolaru (1960 korun) za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražovala o 2,6 procenta na 87,81 dolaru (1906 korun) za barel.

„Znepokojení z možného narušení dodávek z Blízkého východu a Ruska poskytuje býčí potravu pro trh s ropou,“ komentuje analytik firmy PVM Stephen Brennock. Jako býčí trh je označován dlouhodobý růst cen obchodovaných aktiv.

Spory mezi Západem a Moskvou se stále vyostřují. Americký prezident Joe Biden například v úterý uvedl, že v případě invaze Ruska na Ukrajinu zváží osobní sankce vůči ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. V pondělí zase jemenské hnutí Hútíů zaútočilo raketou na základnu ve Spojených arabských emirátech.

Podle šéfa společnosti Lipow Oil Associates Andrewa Lipowa k růstu přispívá i úbytek suroviny ve světových zásobnících. Ropní producenti totiž mají technické potíže s obnovením těžby na úroveň před pandemií, zatímco poptávka rafinerií zůstává vysoká.

Investoři vzhlížejí k OPEC+

Skupina OPEC+ zahrnující členy Organizace zemí vyvážejících ropu a jejich spojence v čele s Ruskem postupně ruší rekordní snížení produkce z roku 2020. Měsíčně ji stupňuje o 400 tisíc barelů za den. Skutečná těžba však zatím takových cílů nedosahuje.

Investoři na trhu se surovou naftou proto očekávají další jednání organizace OPEC+, které se koná 2. února. Cílem setkání je prodiskutovat další zvýšení produkce.

Zásoby ropy v USA nicméně v uplynulém týdnu vzrostly o 2,4 milionu barelů, přesto že analytici čekali mírný pokles. Zásoby pohonných hmot stouply nejvýše za téměř rok.

Obchodníci také bedlivě sledují dvoudenní zasedání měnového výboru amerického Federálního rezervního systému. Očekává se, že centrální banka USA kvůli vysoké inflaci oznámí plány na březnové zvýšení úrokových sazeb.