Ministerstvo financí zhoršilo odhad růstu ekonomiky a čeká vyšší inflaci

Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta z listopadových 4,1 procenta. Zároveň úřad čeká proti minulému odhadu vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 8,5 procenta, což je nejvíce od roku 1998, kdy přesáhla deset procent. V listopadu ministerstvo počítalo pro letošní rok ještě s cenovým růstem 6,1 procenta. Dokument bude sloužit jako podklad pro přípravu návrhu státního rozpočtu na letošní rok.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) informoval o tom, že na základě nové predikce může ministerstvo v novém rozpočtu pro letošní rok počítat s vyššími příjmy o zhruba 60 miliard korun. „O tyto příjmy nebudeme snižovat náš slib uspořit v novém rozpočtu na výdajové straně až 80 miliard korun a využijeme je na dodatečné výdaje v letošním roce, jako jsou mimořádná valorizace penzí či zvýšení příspěvků na bydlení kvůli dražším energiím,“ uvedl ministr.

Za uplynulý rok ministerstvo financí odhaduje růst ekonomiky o 2,9 procenta, zatímco v listopadu to bylo 2,5 procenta. K růstu loni podle úřadu přispěla domácí poptávka, nejvíce navýšení zásob a spotřeba domácností. První odhad vývoje ekonomiky za loňský rok zveřejní Český statistický úřad v úterý 1. února.

Graf predikce ekonomického růstu
Zdroj: Ministerstvo financí

V letošním roce by měl být růst ekonomiky tažen investičními výdaji soukromého i veřejného sektoru, stejně jako i nadále spotřebou domácností. Tu však bude podle úřadu tlumit nárůst životních nákladů, zejména cen energií.

Růst cen bude i sociálním problémem

V této souvislosti ministerstvo financí uvedlo, že hlavním makroekonomickým i sociálním problémem bude letos vysoká inflace. „Meziroční inflace by se v prvním čtvrtletí 2022 měla pohybovat v blízkosti deseti procent a i ve zbývající části roku by měla zůstat zvýšená,“ uvedl úřad.

K inflaci by letos mělo významně přispět zdražování elektřiny a zemního plynu. Ceny bude zvyšovat také ropa a rostoucí náklady na pracovní sílu. „Protiinflačně by se naopak mělo projevit posilování české koruny k euru,“ uvádí predikce. Průměrný kurz tuzemské měny by letos měl být podle prognózy 24,40 koruny za euro.

Události: Kurz koruny posiluje (zdroj: ČT24)

„Jako vláda máme jen omezené možnosti, jak se zvýšenou inflací bojovat, ale nesmíme na ně rezignovat. Expanzivní fiskální politika státu vedla mezi lety 2019 až 2021 k nárůstu zadlužení vládních institucí z 30 procent na 42 procent HDP. Nám teď nezbývá než se zase vrátit nohama na zem a hospodařit jen s takovými prostředky, které máme k dispozici nebo aspoň můžeme reálně splatit,“ uvedl Stanjura.

Graf predikce inflace
Zdroj: Ministerstvo financí

Prognóza ministerstva financí uvádí, že hospodaření veřejných financí bylo loni velkou měrou zatíženo situací vyvolanou epidemií koronaviru, jejími ekonomickými důsledky a opatřeními provedenými ve zdravotnictví, stejně jako dopady stimulační rozpočtové politiky.

Proto také odhaduje za loňský rok deficit veřejných financí 6,1 procenta HDP a veřejný dluh 42 procent HDP. V listopadu ministerstvo očekávalo deficit veřejných financí za loňský rok 7,2 procenta a dluh 43,3 procenta HDP. Předloni deficit činil 5,6 procenta HDP a dluh 37,7 procenta HDP.

Graf predikce nezaměstnanosti
Zdroj: Ministerstvo financí

Na trhu práce se podle prognózy po krátké pauze opět projevují nerovnováhy, které jej charakterizovaly před propuknutím epidemie. Jde o nedostatek pracovníků prakticky ve všech odvětvích ekonomiky. Resort tak počítá s poklesem nezaměstnanosti na letošních 2,3 procenta z loňských 2,8 procenta.