Za přírůstky nakažených může hlavně Karvinsko, za neděli zatím v Česku přibylo 125 nemocných

Události: Přírůstek nemocných v Česku (zdroj: ČT24)

V neděli v Česku do 17:30 přibylo 125 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Resort nárůst pozitivních testů v posledních dnech nepovažuje za druhou vlnu pandemie. Může za ně zejména situace v těžební firmě OKD, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

V sobotu přibylo v tuzemsku 260 případů. Už páteční nárůst o 168 nakažených překonal denní přírůstky případů covidu-19 za více než dva měsíce. Hlavní hygienička Jarmila Rážová řekla v sobotu Českému rozhlasu Radiožurnálu, že páteční vysoký denní nárůst může souviset s intenzivním testováním v lokálních ohniscích.

Takový pohled zastává i ministr Vojtěch. „Není to druhá vlna z našeho pohledu, protože provádíme poměrně masivní testování v nejpostiženějším regionu, a to je Karvinsko,“ řekl v televizi CNN Prima News. „Týká se to hlavně OKD, a to jsou hlavně ty záchyty, které tvoří masivní nárůst. Jenom na Karvinsku je to 122 nových případů za včerejšek (sobotu),“ dodal ministr.

Ministr poznamenal, že nárůst je i v dalších oblastech, ale jde o přírůstky v rozsahu deseti či patnácti případů, takže se podle něj nedá hovořit o nějaké eskalaci. „Není to otázka plošného nárůstu v rámci celé republiky,“ podotkl. Poukázal na to, že třeba počet případů v Praze klesá.

Díky příznivé situaci v hlavním městě tam nebudou od 1. července povinné roušky v MHD. Povinnost je nasadit zůstane pouze pro cestování v metru. Jaká budou pravidla pro jiné vnitřní prostory, zatím není jasné.

„Já se domnívám, že je to normální vývoj, který se dal čekat,“ řekl CNN Prima News místopředseda zdravotnického výboru sněmovny Bohuslav Svoboda (ODS). Ani on to nepovažuje za druhou vlnu.

V OKD otestují tři tisíce lidí

Hygienici zahájili v pátek další plošné testování pracovníků těžební firmy OKD na dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku. Další lokální ohniska jsou ještě v dalším dole na Karvinsku – ČSM-Jih – nebo v podniku na výrobu automobilových součástek Magna Exteriors (Bohemia) na Liberecku.

Z plošného testování ve společnosti OKD na Karvinsku na koronavirus vychází až deset procent pozitivních testů. Plošné testování pracovníků dolů a jejich blízkých má pokračovat do úterý. Celkem má být otestováno přes tři tisíce lidí. 

Právě v okrese Karviná je podle údajů ministerstva aktuálně nejvyšší podíl nově potvrzených případů nákazy na obyvatele. Na sto tisíc obyvatel tam připadá asi 136 případů za posledních sedm dní. V sousedním okrese Frýdek-Místek, kde je druhý nejvyšší výskyt, je asi 23 případů na sto tisíc obyvatel, tedy šestkrát méně než na Karvinsku.

Krajští hygienici evidují za víkend v Moravskoslezském kraji 85 nových případů, přičemž téměř všechny pocházejí z plošného testování ve společnosti OKD na Karvinsku. Hygienici také avizují, že počet se zvýší, protože ještě nejsou zpracované všechny vzorky. „Je to ohraničené ohnisko a nebezpečí pro okolní obyvatele není až tak vysoké,“ shrnuje hygienik Petr Alexander Polanský.

Na Karvinsku budou platit speciální opatření

Ministr Vojtěch také řekl, že plánované celorepublikové rozvolňování přijatých opatření od 1. července se právě Karvinska nebude týkat. „Do jisté míry plánujeme, že ta opatření se budou zpřísňovat,“ uvedl.

Bude se to týkat hromadných akcí, například sportovních nebo kulturních, kde chce ministerstvo stanovit horní hranici účasti maximálně na 100 lidí, zatímco v celé zemi to je tisíc. Limit na Karvinsku by se tak měl snížit z nynějších 500 u akcí konaných uvnitř i venku.

Dále má také platit povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách a MHD a dodržovat rozestupy. Zdravotnický resort také plánuje plošně testovat v rizikových zařízeních, jakými jsou nemocnice či domovy pro seniory. Testovat by se měli zaměstnanci, klienti i nově příchozí pacienti, nastiňuje Vojtěch.

Babiš doplňuje, že v okresech Karviná a Frýdek-Místek budou moci hospody otevřít nejdříve v osm hodin ráno místo nynějších šesti. Zmínil také možnost testovat přeshraniční pracovníky. 

Podíl nově potvrzených případů covidu-19 na počtu testů se v sobotu oproti pátku zhruba ztrojnásobil na 13,96 procenta. Je tak nejvyšší od 10. března, kdy se v Česku začínal koronavirus šířit. Počet provedených testů v sobotu klesl ve srovnání s pátečními více než 4300 testy asi o polovinu na 1862.

Od března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo doposud v republice zaznamenáno 11 298 případů covidu-19. Většina nakažených se už vyléčila, nemocných je aktuálně 3270.