Výhrady Pirátů k šéfovi civilní rozvědky Mlejnkovi koalice probere v úterý

Události: Fiala se sejde s Bartošem kvůli Mlejnkovi (zdroj: ČT24)

Lídři vládních stran chtějí v úterý s Piráty řešit jejich výhrady k šéfovi civilní rozvědky Petru Mlejnkovi. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše Mlejnek nevysvětlil všechny nesrovnalosti kolem svých kontaktů s Michalem Redlem obviněným v kauze Dozimetr. Poslanecký klub Pirátů dokonce označil Mlejnka za nedůvěryhodnou osobu.

Minulý týden se Petr Mlejnek obhajoval před poslanci bezpečnostního výboru, ten ho ale i přes odpor opozice nepřímo podpořil. Teď ho ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) musí hájit i před jedním z koaličních partnerů. A výtky Pirátů zajímají celou koalici. „Jakmile se setkám s panem předsedou Bartošem a to bude určitě během zítřka (úterka), tak si tu věc vyjasníme,“ avizoval premiér a předseda ODS Petr Fiala.

„V této těžké době je důležité, aby vláda měla důvěru a aby i služby, které pomáhají vládě řešit tu situaci, což je třeba případ civilní rozvědky, měly důvěru veřejnosti. To znamená rozptýlit veškeré obavy a pokud existují nějaká nařčení, tak je vyvrátit. A podle mě jsme k této cestě ještě nedospěli,“ popisuje vicepremiér a šéf Pirátů Bartoš.

Rakušana kritika překvapila

Petr Mlejnek se v polovině srpna účastnil také jednání vlády, kde měl vysvětlovat své kontakty s obviněným podnikatelem Redlem. Podle ministra vnitra do usnesení jejich klubu od Pirátů kritiku neslyšel.

„Jak vláda, kde i Piráti mají zastoupení, tak i bezpečnostní výbor, jehož jednání se účastnila i jejich zástupkyně, setrvání pana Mlejnka ve funkci ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace podpořili,“ tvrdí Rakušan.

„On nám tam sděloval ty skutečnosti a ukázalo se, že jsou trochu jiné. A to se musí vyjasnit, protože důvěryhodnost (tajných) služeb je prostě pro stát naprosto zásadní,“ oponuje Bartoš. Klub navíc podle něj pozdější Mlejnkovo vysvětlení před sněmovním výborem a komisí neshledal jako dostačující.

Vláda už předtím neshledala důvody pro výměnu v čele rozvědky. Přímo Mlejnkovi ale nechtějí důvěru vyjádřit ani další koaliční politici.

„Naši důvěru má určitě Vít Rakušan, on je zodpovědný jako ministr vnitra za tuto personální nominaci. Vláda setrvala na svém stanovisku, takže nevidím důvod cokoliv měnit,“ říká šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Na dotaz přímo na Mlejnka zopakovala, že „důvěru má Vít Rakušan, protože ten je zodpovědný za tento výběr“.

Právě setrvávání Petra Mlejnka ve funkci je podle opozice jedním z důvodů, proč vyvolala čtvrteční hlasování o nedůvěře vládě.