Východní polovinu Česka čeká o víkendu vydatný déšť, meteorologové vydali výstrahu

Ve východní části Čech, na Moravě a ve Slezsku bude o víkendu trvale a místy i vydatně pršet. Nejvíce naprší v Jeseníkách, kde srážkové úhrny za 42 hodin mohou být kolem devadesáti milimetrů. Vlivem toho se hladiny řek odvodňujících tyto hory zvednou a mohou dosáhnout na první, nejnižší stupeň povodňové aktivity. Informoval o tom na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění meteorologů před vysokým stupněm nebezpečí velmi vydatných srážek platí konkrétně pro oblasti Jeseníku a Šumperku v Olomouckém kraji a Bruntálu, Krnova a Rýmařova v Moravskoslezském kraji od noci na sobotu do nedělního večera.

Pro zbývající regiony těchto krajů a pro východ Jihočeského kraje, severovýchod Královéhradeckého kraje a pro Pardubický, Jihomoravský a Zlínský kraj a Vysočinu vydal ČHMÚ upozornění s nízkým stupněm nebezpečí. Celkový srážkový úhrn se tam podle něj bude za 42 hodin pohybovat od 40 do 70 milimetrů.

Výstraha před deštěm
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Se vzestupem hladin na první povodňový stupeň by měli počítat lidé v okolí Jeseníků od sobotního poledne do nedělního poledne. Meteorologové jim doporučují, aby sledovali vývoj situace a vyvarovali se koupání nebo jízdy lodí v řekách. „Situaci budeme upřesňovat během sobotního rána,“ dodal ČHMÚ.