Výbuch v Libavé vyšetřuje vojenská policie, výcvik pokračuje

Ve vojenském prostoru Libavá, kde v pondělí při výbuchu munice zemřel jeden voják a osm lidí bylo zraněno, pokračuje výcvik. Informovala o tom mluvčí armády Magdalena Dvořáková. Prostor kolem trhací jámy Čermná je uzavřený a událost na místě vyšetřuje vojenská policie.

Zranění, mezi nimiž bylo sedm vojáků a jeden občanský zaměstnanec, byli převezeni do Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL) a Vojenské nemocnice v Olomouci. Tři vojáci byli již v pondělí propuštěni do domácího léčení. Dva lidé zůstávají na pozorování ve FNOL a tři ve Vojenské nemocnici, potvrdila mluvčí.

Soustrast rodině oběti výbuchu vyjádřil prezident Petr Pavel. „Všem zraněným přeji brzké uzdravení,“ uvedl na síti X. Soustrast pozůstalým a rychlé uzdravení zraněným vyjádřil v pondělí také premiér Petr Fiala (ODS), šéf nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš i další politici, stejně jako náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Vojenská policie vyšetřuje výbuch munice pro podezření z usmrcení z nedbalosti a ublížení na zdraví z nedbalosti. Řízení vede proti neznámému pachateli, řekla její mluvčí Kateřina Mlýnková.

Výbuch ve vojenském prostoru Libavá nastal v pondělí krátce po 11:00. Tragédie se podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) stala, když vojáci munici likvidovali. Všichni zasažení byli čeští občané a příslušníci Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí, uvedlo ministerstvo obrany.