Výbuch v Libavé zabil vojáka a další zranil. Černochová vyloučila sabotáž

Události: Tragický výbuch munice v Libavé (zdroj: ČT24)

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku vybuchla v pondělí před polednem blíže neurčená munice. Jeden člověk zemřel, osm lidí utrpělo zranění. Událost řeší Vojenská policie. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyjádřila upřímnou soustrast rodině zesnulého vojáka a oznámila, že se jednalo o tragickou nehodu, která nikterak nesouvisí s mezinárodní situací.

„Krátce po jedenácté hodině dopolední došlo k výbuchu zatím nespecifikované munice ve Výcvikovém prostoru Libavá, konkrétně v prostoru trhací jámy Čermná. Munice vybuchla během plánovaného výcviku pyrotechniků. Na místě bylo zraněno sedm vojáků z povolání a jeden občanský zaměstnanec. Jeden voják na místě bohužel zemřel. Všichni byli příslušníky Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí,“ oznámilo v tiskové zprávě ministerstvo obrany.

„Zranění byli převezeni do Fakultní a Vojenské nemocnice Olomouc. Na místě zasahuje Hasičský záchranný sbor. Vojenská policie událost šetří a zahájila úkony v trestním řízení. Blízcí zraněných a zemřelého vojáka byli o nešťastné události vyrozuměni,“ doplnilo ministerstvo.

„Tato událost si bohužel vyžádala jednu oběť na lidském životě a několik raněných. Myslím na všechny pozůstalé zemřelého vojáka a také na všechny raněné. Přeji jim, aby se co nejdříve uzdravili a vyvázli bez vážných následků,“ napsala ministryně Černochová na sociální síti X. Ve výcvikovém prostoru Libavá se po příjezdu osobně seznámila s následky výbuchu munice a poděkovala všem složkám za profesionální zásah.

„Měla jsem možnost mluvit s dvěma zraněnými vojáky. Nikdo ze zraněných ve Vojenské nemocnici Olomouc není v ohrožení života. Všichni si samozřejmě přejeme, aby byli propuštěni co možná nejdříve bez vážných následků,“ pokračovala Černochová.

Podle primáře chirurgie zmíněné nemocnice Miroslava Najdekra utrpěli zranění vojáci střepinová poranění. „Přijali jsme dohromady šest zraněných vojáků, nikdo nebyl v akutním ohrožení života. Tři jsme ošetřili v ambulantním režimu, odstranili jsme jim střepiny. Dva jsou přijati na oddělení k pozorování, zřejmě v úterý dojde k operačnímu zákroku, k odstranění střepin. Jeden musel být operován akutně, v současné době je již po operaci. Rozsah zranění byl lehký až středně těžký, střepiny nezasáhly žádné důležité životní orgány,“ popsal primář.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc jsou hospitalizovány dvě osoby, které tam přepravil vrtulník. Podle jejího mluvčího Adama Fritschera u nich jde o středně těžká zranění.

Vyšetřování vede Vojenská policie

O probíhajícím vyšetřování bližší informace nesdělila. „Je vedeno Vojenskou policií, protože k neštěstí došlo ve vojenského prostoru. Jakmile bude mít Vojenská policie nějaké poznatky, bude veřejnost informovat. V tuto chvíli ale není podezření na to, že by se jednalo o nějakou sabotáž, ale že se opravdu jedná o velmi tragickou událost,“ dodala Černochová s tím, že už aktivovala tým, který chce rodině zemřelého nabídnout pomoc i v rámci vojenského fondu solidarity.

Vyjádření ministryně obrany Jany Černochové k výbuchu munice ve vojenském prostoru Libavá (zdroj: ČT24)

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost a člen výboru pro obranu Pavel Žáček (ODS) v pořadu 90‘ ČT24 prohlásil, že ani on nemá informace nad rámec těch, které se objevily v oficiálních zprávách či ve vyjádřeních ministryně Černochové. „Je jasné, že Vojenská policie potřebuje nějaký čas na to, aby objasnila situaci, aby provedla veškeré úkony,“ uvedl.

„Musíme počkat na orgány činné v trestním řízení, až nešťastnou událost objasní,“ připojil místopředseda sněmovního výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO). Ministryně Černochová podle něj svými vyjádřeními předešla jakýmkoli dohadům ohledně příčin výbuchu. „Veřejně řekla to, co říct mohla, a tak vyvrátila veškeré dohady a dezinformace, které kolem toho mohou vznikat. Takhle by to mělo fungovat,“ ocenil.

90' ČT24: Výbuch v Libavé (zdroj: ČT24)

Soustrast pozůstalým zesnulého vojáka vyjádřili také premiér Petr Fiala (ODS), bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) či předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. „Zpráva o úmrtí českého vojáka mne zasáhla, mé myšlenky jsou s jeho rodinou. Upřímnou soustrast. Zraněným kolegům přeji brzké uzdravení bez trvalých následků,“ přidala na sociální síti X předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Zprávy o úmrtí vojáka Armády ČR ve vojenském prostoru Libavá mě zaskočily. Vyslovuji svou nejhlubší soustrast pozůstalým. A všem, kdo byli zraněni, přeji rychlé zotavení,“ napsal předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer.

Ve vojenském prostoru Libavá se pořádají výcviky profesionálních vojáků, aktivních záloh i dobrovolná vojenská cvičení. Konají se zde také výcviky ukrajinských vojáků, kteří v Česku cvičí v rámci asistenční mise Evropské unie pro Ukrajinu. Loni jich Česká republika spolu s Polskem vycvičila přes čtyři tisíce, mandát na stejný počet ukrajinských vojáků byl schválen i na letošní rok.

Výbuch v Brdech

V minulosti, například v červenci 2021, utrpěli zranění dva vojáci při sanaci bývalého vojenského prostoru Brdy, kteří čistili od munice bývalou pěchotní střelnici Kolvín. Při manipulaci ale jedna střela vybuchla. Těžce zraněný voják po dvou týdnech podlehl zraněním, explozi přežil pyrotechnik ze ženijního pluku v Bechyni, který později před soudem čelil obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti a hrozilo mu až pětileté vězení.

Obžaloba ho vinila z toho, že jako hlavní pyrotechnik nesprávně identifikoval nalezenou dělostřeleckou munici jako náhradní a při manipulaci s ní porušil předpisy.

Pyrotechnik s mnohaletou praxí u armády, včetně účasti na zahraničních misích v Afghánistánu, ale u soudu uvedl, že na skládku nechal přemístit jen nalezenou dělostřeleckou munici bez výbušniny. Výbuch vysvětloval tím, že zraněný voják zřejmě našel ještě jinou střelu, nikomu to ale neohlásil a střelu se sám snažil demontovat. Ta ale explodovala. Soudy pyrotechnika osvobodily.