Vláda v demisi přijme další zpřísněná opatření už ve čtvrtek, původně se chtěla sejít v pátek

Současná vláda v demisi posunula své příští jednání z pátku už na čtvrtek. Kabinet má rozhodovat mimo jiné o dalším zpřísnění protiepidemických opatření. V úterý testy odhalily 25 864 nových případů koronavirové nákazy, nejvíc za den od začátku epidemie. Rekordní je i týdenní incidence. Za posledních sedm dní bylo v Česku potvrzeno 1061 případů infekce v přepočtu na sto tisíc obyvatel. V nemocnicích je 5652 lidí s potvrzeným covidem, z toho 799 z nich je v těžkém stavu.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) posunula své jednání z pátku už na čtvrtek. Agentuře ČTK to řekl mluvčí úřadu vlády Vladimír Vořechovský. Kabinet by měl rozhodovat mimo jiné o dalším zpřísnění protiepidemických opatření. Babiš ve středu nevyloučil ani vyhlášení nouzového stavu. Zasedání kabinetu začne odpoledne. Ještě před tím by dopoledne měli jednat zástupci ministerstva zdravotnictví s takzvaným AntiCovid týmem složeným ze zástupců budoucí vlády.

Podle Babiše by novými opatřeními mělo být omezení kontaktů, úplná uzávěra země se nechystá. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) připustil, že jednou z možností, kterou se bude vláda zabývat, je omezení hromadných akcí. Opatření by se podle něj měla dotknout především kontaktů mezi lidmi, které jsou zbytné. Pokud se ministři rozhodnou pro plošná opatření, budou se týkat i očkovaných

Nejhorší situace je v Olomouckém kraji

Nejhorší epidemická situace je i nadále na Moravě a ve Slezsku. V Olomouckém kraji už přesáhlo incidenční číslo 1500. Ve Zlínském kraji je to 1329 nových případů na sto tisíc obyvatel za týden. Na opačném konci tabulky je Karlovarský kraj s týdenní incidencí 376 případů.

Laboratoře v úterý prověřily na přítomnost koronaviru podle průběžných údajů téměř 111 tisíc vzorků. Ve stejný den předchozího týdne udělaly o zhruba 34 tisíc testů více.

Nemocniční lůžka se plní pacienty s covidem

Počet nakažených v nemocnicích je šestým dnem v řadě vyšší než pět tisíc. V úterých bylo hospitalizovaných 5652, zhruba o sto méně než v pondělí, ale v mezitýdenním srovnání naopak o tisíc víc. V těžkém stavu je podle dat ministerstva zdravotnictví 799 covidových pacientů, nejvíc od 21. dubna letošního roku.

Kvůli nedostatku lůžek vyhlásila vyškovská nemocnice stav krajní nouze. Nemocnice vyčerpala všechna lůžka a není schopná vytvořit nové kapacity. Při dalším přidávání lůžek nemůže garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče.

Kvůli sílící epidemii také zastaví motolská nemocnice v Praze od pondělka veškerou plánovanou operační péči. Ředitel nemocnice v Motole Miloslav Ludvík Rádiu Z řekl, že situace se zhoršuje každou hodinu. Podle Ludvíka asi dvě třetiny pacientů v těžkém stavu nejsou proti covidu očkovány. Uvedl také, že každá klinika vyčlení asi třetinu lůžek pro pacienty s covidem. Od čtvrtka omezuje elektivní péči i Fakultní nemocnice Bulovka, kde je hospitalizováno 108 pacientů s covidem, 17 osob je umístěno na jednotku intenzivní péče (JIP). Před týdnem se zdravotníci na Bulovce starali asi o 80 pacientů nakažených koronavirem.

Armáda ve čtvrtek převeze pacienty s koronavirem z fakultních nemocnic v Brně do Prahy. Bude jich až 19, oznámil koordinátor intenzivní péče. Jde o čtyři pacienty na umělé plicní ventilaci a patnáct dalších nemocných s covidem-19. Pacienti zamíří podle informací ČTK do šesti nemocnic v Praze, například do Motola, vojenské, vinohradské či na Bulovku.

Od začátku epidemie loni v březnu se v Česku prokazatelně nakazily novým typem koronaviru více než dva miliony lidí. Přibližně devět z deseti nakažených už se uzdravilo, naopak 32 408 lidí zemřelo.  

Za posledních sedm dní eviduje ministerstvo zdravotnictví 637 úmrtí lidí s prokázaným covidem. Denním maximem bylo čtvrtečních 118 případů, což byl nejvyšší počet od letošního dubna. Od začátku listopadu zemřelo zatím 1545 lidí s covidem, v průměru 67 za den.

Od ledna by se v Česku mohlo očkovat vakcínou od firmy Novavax, řekl Babiš

V úterý zdravotníci v Česku podali 51 867 dávek očkování, podobný počet jako před týdnem. Od začátku listopadu vyočkovali 871 tisíc dávek – v posledních týdnech zájem o vakcínu výrazně stoupl. Za prvních třiadvacet říjnových dní šlo o 260 tisíc dávek.

Podle dat ministerstva zdravotnictví má dokončené očkování téměř 6,3 milionu Čechů, tedy 58,7 procenta ze všech obyvatel Česka. V kategorii lidí od 12 let výše, pro které jsou vakcíny schválené, je to 67,3 procenta. Nejvyšší podíl očkovaných je mezi seniory ve věku 70 až 79 let, a to 85,7 procenta. Naopak nejméně proočkovaní jsou mladí lidé mezi 12 a 15 lety, z nichž má ukončené očkování přibližně třetina. Počet podaných posilujících dávek se blíží 675 tisícům.

Babiš řekl, že Česko by mělo v lednu dostat vakcíny od firmy Novavax. Americká společnost Novavax podala Evropské agentuře pro léčivé přípravky (EMA) žádost o schválení své vakcíny proti covidu-19 před týdnem. Případné doporučující stanovisko by EMA mohla vydat do několika týdnů.

Epidemická situace v Česku (zdroj: ČT24)

Vláda v demisi ve čtvrtek přijme další restrikce

Babiš ve středu rádiu Impuls řekl, že v pátek kabinet v demisi přijme další protiepidemická opatření. Bližší informace Babiš neposkytl. Nevyloučil ale, že vláda v pátek vyhlásí nouzový stav. Zdůraznil, že situace není dobrá. „Chtěl bych vyzvat všechny seniory, aby maximálně omezili své sociální kontakty a co nejdříve se očkovali posilující dávkou,“ apeloval. Později agentura ČTK uvedla, že vláda by se měla sejít již ve čtvrtek. 

O přijetí dalších opatření mluvil i ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Připustil, že jednou z možností, kterou se bude vláda zabývat, je omezení hromadných akcí. Opatření by podle něj měla především omezit kontakty mezi lidmi, které jsou zbytné. Pokud se ministři rozhodnou pro plošná opatření, budou se týkat i očkovaných, uvedl pro TN.cz.

Babiš: Vláda přijme v pátek další opatření (zdroj: ČT24)

1. místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Bábíček souhlasí s tím, že se mělo v současnosti ještě více podporovat očkování. „Měli bychom se zaměřit na doočkování pacientů, kteří ještě můžou. I kdybychom teď zastavili veškerý přenos viru, ještě 14 dní budou zahlceny nemocnice,“ uvedl v pořadu Interview ČT24.

„Nedomnívám se, že v tuto chvíli je ten čas, kdy by se měla zavírat celá země. Měli bychom hlavně uchránit nejzranitelnější skupiny obyvatel, abychom zabránili dalšímu zahlcování nemocnic,“ doplnil stanovisko Sdružení praktických lékařů Bábíček. 

Naposledy vláda opatření upravila v pondělí. Rozhodla například o podpoře podniků, kterým hrozí ekonomický propad. Vláda podle Babiše navyšuje počet očkovacích míst, je připraven lůžkový dispečink. Dostatek je už podle premiéra po dodávce z Německa monoklonálních látek pro pomoc nemocným. Vláda v pondělí otevřela debatu o povinném očkování některých profesí proti covidu-19. Do konce týdne má posoudit povinnost meziresortní komise. Očkování by podle kabinetu mohlo být povinné i pro starší 60 let.

Interview ČT24 s 1. místopředsedou Sdružení praktických lékařů Michalem Bábíčkem (zdroj: ČT24)

Vyhlašování regionálních opatření proti covidu-19 krajskými hygienickými stanicemi podle premiéra v demisi komplikuje to, že pandemický zákon k nim vyžaduje souhlas vlády. Pandemický zákon umožňuje ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienickým stanicím vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření covidu-19, než mohly bez něj. Mimořádná opatření musí podle předpisu předem schválit vláda. V případě nebezpečí z prodlení mohou ministerstvo či hygienická stanice o opatřeních rozhodnout předem, ale rozhodnutí pozbudou platnosti, pokud je vláda do 48 hodin neodsouhlasí.

Babiš řekl, že kabinet jasně deklaroval, že krajské hygienické stanice mají opatření vyhlásit, pokud chtějí. „Pravděpodobně si neuvědomili, že v rámci pandemického zákona je potřeba na to souhlas vlády,“ podotkl.

Úmysl prodloužit účinnost pandemického zákona i po konci února a novelizovat některé problematické pasáže ve středu oznámila budoucí koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Babiš řekl, že předpis si vymyslely právě strany budoucí vlády, které chtěly omezit pravomoci nynějšího kabinetu ANO a ČSSD. „A dnes hejtmani příští koalice ten zákon kritizují,“ uvedl Babiš.

Babiš také jako nenormální označil požadavky hejtmanů, kteří na jednu stranu žádají od vlády vyhlášení některých opatření, ale současně odmítají nouzový stav.

Více testů a bez zavírání škol, zní plány nastupujícího kabinetu

Zástupci budoucí vlády ve středu ráno ve sněmovně představili svůj plán opatření proti šíření covidu pro příští týdny a měsíce. Tiskové konference se zúčastnili předsedové všech pěti stran koalice, experti takzvaného AntiCovid týmu i kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Chtějí hlavně omezit kontakty, více testovat, rychleji trasovat a aktivněji očkovat. Povinná vakcinace podle Válka řešením není. Hodlá ale zkrátit lhůtu pro očkování posilovací dávkou z šesti na pět měsíců. Koalice odmítá plošné zavírání škol. Navrhuje také prodloužit vánoční prázdniny, aby začínaly už 18. prosince. Znovu chce uznávat PCR testy jako certifikáty o bezinfekčnosti a obnovit eRoušku.

Končící kabinet debatuje o možnosti nařídit očkování některým profesním skupinám či lidem nad 60 let. Válek už o víkendu řekl, že s lockdownem, který minulý týden zavedlo Rakousko, v dlouhodobé strategii nepočítá.

Plány budoucí vlády nechtěl příliš komentovat premiér v demisi Babiš, je to podle něj „mimo mísu“. Některá Válkova vyjádření jsou navíc v přímém rozporu s tím, co říkají experti, kteří jsou v odborných týmech nynější vlády ANO a ČSSD i budoucího kabinetu, uvedl Babiš. „Pan Válek dělá politiku, není v praxi, není na ministerstvu, já se divím, když takhle vystupuje,“ podotkl Babiš v rozhovoru pro rádio Impuls.

Po opatřeních kvůli epidemické situaci už volají některé regiony. Moravskoslezský kraj bude žádat tamní hygieniky o omezení hromadných akcí. „Na základě úterního jednání hejtmanů s vládou i my požádáme Krajskou hygienickou stanici o omezení hromadných akcí,“ uvedl na sociálních sítích hejtman Ivo Vondrák (ANO). Omezení společenského života na minimálně 14 dní už v úterý avizoval rovněž hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Právě na Moravě je totiž situace z hlediska nákazy nejhorší.

Některá města nyní také ruší kulturní program na vánočních trzích. Lidé se ho letos nedočkají na pražském Staroměstském náměstí. Nebude se tam konat ani slavnostní rozsvěcení vánočního stromu, oznámili ve středu zástupci pražského magistrátu a společnosti Taiko, která organizuje vánoční trhy v hlavním městě.