Vláda potvrdila prodloužení nouzového stavu do 12. prosince. Stupeň rizika klesne od pondělí

Nouzový stav se v Česku kvůli epidemii nového koronaviru prodlužuje do 12. prosince. Po čtvrtečním souhlasu sněmovny to v pátek potvrdila vláda ANO a ČSSD, jinak by zvláštní režim skončil s pátkem. Od pondělí se také sníží stupeň protiepidemického systému PES na 4. úroveň. Zákaz nočního vycházení tak začne platit až od 23:00, do té doby také můžou mít otevřeno ty obchody, které nyní smějí prodávat. Ministři se také dohodli na zachování zákazu nedělního prodeje a omezení počtu zákazníků na plochu prodejny.

Původně plánoval menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD prodloužení o 30 dnů do 20. prosince, nezískal pro to ale souhlas dolní komory. Poslanci odhlasovali ve čtvrtek po osm a půl hodiny dlouhé debatě odsunutí konce nouzového stavu o 22 dnů. Bez souhlasu sněmovny by nouzový stav skončil s pátkem.

Sněmovna schvalovala prodloužení už koncem října. Kabinet žádal stejně jako nyní o 30 dnů, poslanci tehdy souhlasili podle návrhu části opozice se 17 dny. 

Od pondělí klesne PES na 4. stupeň

Vláda v pátek také schválila přechod České republiky od pondělí do čtvrtého stupně Protiepidemického systému PES ze současné páté, tedy nejhorší úrovně. Pokles na čtvrtý stupeň, s rizikovým skóre od 61 do 75, znamená rozvolnění určitých opatření. Změní se například doba zákazu vycházení. Místo současných 21:00 bude platit až o dvě hodiny později. S tím se také prodlouží i možná otevírací doba obchodů, které nyní smějí fungovat. Bude moci končit právě s 23. hodinou. 

Od pondělí se změní i povolený počet lidí na hromadných akcích, bude se jich moci účastnit šest místo dvou osob. Zvýší se také počet účastníků obřadů jako jsou pohřby, svatby a uzavírání registrovaného partnerství, a to na 20 lidí.

V současné době lze registrované partnerství uzavřít jen v případě, kdy je to neodkladné. Jde například o situace, kdy u některého z partnerů existuje obava, že by se v případě odkladu nemusel obřadu dožít. Takové omezení homosexuální komunita kritizovala jako diskriminující. Podle vyjádření ministrů rozdíl proti svatbám vznikl nedopatřením.

Brífink po jednání vlády 20. listopadu (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtém stupni se má obnovovat docházka do základních škol, praktická výuka na středních školách a skupinová výuka do 20 osob na vysokých školách. Ministr zdravotnictví řekl, že kabinet v opatřeních od pondělí mimo jiné umožnil konání vybraných zkoušek. Podle Havlíčka jde o závěrečné testy u autoškol. Konat se mohou teoretické zkoušky, ale i zkoušky řidičských dovedností „Neplatí to ale pro běžnou výuku a jízdy v rámci autoškol. To by bylo v rámci režimu tři, ideálně od pondělí za týden,“ řekl.

Změní se pravidla pro nakupování

Kabinet se v pátek shodl i na upravení některých opatření při nákupu. Zůstává pravidlo jedné osoby na 15 metrů čtverečních prodejní plochy. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by ale prodejci neměli v některých případech trvat na tom, aby si každý zákazník bral svůj vlastní vozík.

Právě omezeným počtem vozíků či košíků některé obchody kontrolovaly počet zákazníků, což bylo problematické například pro maminky s kočárkem nebo handicapované na vozíku. Nově by se také jako další osoba na prodejní plochu neměly počítat děti do 6 let.

Kvůli hrozbě rozšíření prasečího moru se také ministři rozhodli udělit výjimku, otevřít budou moci prodejny se střelivem. Umožnit tak chtějí myslivcům regulovat počet divočáků v přírodě.

Od pondělí také budou moci knihovny půjčovat knihy z výdejních okének.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) chtěl prosadit také zrušení zákazu nedělního prodeje, tento návrh ale vláda nepodpořila. „Nechtěli jsme pro tuto chvíli porušovat pravidla systému PES. Je to dobré schéma, za kterým si stojíme,“ řekl následně Havlíček na tiskové konferenci po jednání vlády.

Vánoční zboží se prodávat bude. Mikulášskou nadílku ještě kabinet projedná

Vláda se shodla i na tom, že bude umožněn prodej vánočních stromků, kaprů a ozdob. O vánočních trzích bude vláda jednat za týden, opatření se podle něj ladí s ministerstvy kultury a průmyslu a obchodu. Blatný zopakoval, že od konce listopadu je pravděpodobné, že Česko bude ve třetím stupni.

„Zatím jsme se o čertech, Mikuláších a andělech nebavili,“ uvedl ministr zdravotnictví k blížícímu se prosincovému svátku. Už na začátku prosince podle něj budou ale ve třetím stupni otevřené s omezeními restaurace a obchody. Umožněno bude také setkávání až 50 lidí venku nebo deseti uvnitř. Připravované opatření podle Blatného velmi podrobně určí, co bude v souvislosti s vánočními trhy povoleno a za jakých podmínek.

PES bude pamatovat i na bohoslužby

Ministerstvo zdravotnictví také upraví počty lidí v kostelech při bohoslužbách v protiepidemickém systému. „Návrh biskupů byl takový, aby to bylo řízeno procentem kapacity kostela, což je jedna z možností,“ uvedl Blatný. Další možností je omezení podle metrů čtverečních. „Bude potřeba mít nějaké relativní měřítko,“ dodal.

Dosud systém počítal až s maximálně 30 osobami na svatbách, pohřbech a mších a na ostatních akcích uvnitř s deseti osobami. Ve druhém stupni pak s 50 osobami na mších proti až 500 sedících diváků na kulturních akcích.

Vláda počítá s dalším poklesem stupně rizika

Ministr Blatný uvedl, že další snížení do třetího stupně rizika podle protiepidemického systému PES, který by znamenal další zmírnění přijatých opatření včetně otevření obchodů nebo restaurací, se může Česko posunout nejdříve za týden.

„Aktuální hodnota je 62 bodů, což je blízko ke stupni tři. Budeme trvat na tom, aby uběhlo ještě sedm dní, než bude možné stupeň tři vyhlásit,“ řekl k tomu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Potravinové banky dostanou 20 milionů korun

Vláda také z rozpočtové rezervy uvolnila 20 milionů korun pro potravinové banky, které za peníze nakoupí jídlo pro chudé lidi, informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ministerstva zemědělství peníze pokryjí náklady, které bankám v posledních měsících vznikly.

„Potravinové banky a další organizace mají v souvislosti s pandemií koronaviru zvýšené náklady na distribuci potravin, které jim chceme alespoň částečně kompenzovat. Například jen v souvislosti s uzavřením škol zachránily a následně rozdaly lidem v nouzi 330 tun potravin ze školních programů Mléko do škol a Ovoce a zelenina do škol,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

V sobotu se v obchodech uskuteční podzimní kolo potravinové sbírky. Celkem tak tyto organizace letos dostanou 95 milionů korun, což je zhruba o 21 milionů méně než loni.

Vláda chystá očkovací strategii

Blatný také oznámil, že aktualizovaná strategie testování na covid-19 bude hotová ve středu. Ve stejném termínu by měl být připraven i plán, podle něhož se bude v Česku proti koronaviru nového typu očkovat.

Ministr zdravotnictví zmínil, že o plán testování mají zájem mimo jiné hejtmani a bude v něm specifikováno testování učitelů. Zopakoval však, že s plošným testováním pedagogů a dalších pracovníků ve školství, jak se o něm vedla debata, strategie nepočítá.

Plány testování a očkování řeší i EU. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek uvedla, že unijní země mají rozhodnout, kteří jejich obyvatelé by měli jako první dostat vakcíny. Ty hodlá Brusel distribuovat všem státům najednou. První vakcíny by v ideálním případě mohly být schválené v polovině prosince, nejprve jich však bude k dispozici malé množství. Komise doporučuje, aby státy stanovily prioritní skupiny obyvatel, které by měly dostat očkování jako první.

Ministerstvo lépe zdůvodnilo nařízení o nošení roušek

Po souhlasu vlády v pátek vydalo ministerstvo zdravotnictví novou verzi opatření o nošení roušek. Opatření nahrazuje dokument, kterým ministerstvo zdravotnictví od 21. října rozšířilo povinnost nosit roušky v Česku. K sobotě jej kvůli nedostatečnému odůvodnění zrušil pražský městský soud, podle něj úřad použil původní argumenty, přitom tehdejší pravidla zpřísnil.

Blatný řekl, že legislativní odbor jeho úřadu připravil materiál, který reaguje na požadavky soudu. „Byl mu doručen a vláda toto odsouhlasila, my čekali na souhlas vlády s tímto opatřením. Věřím, že jsme podali dostatečné vysvětlení,“ uvedl. Soudem zrušené opatření nahradilo ministerstvo jinou verzí už v pondělí a zaneslo do něj několik mírných úprav.