Vláda a krizový štáb by měly mluvit jedním hlasem, míní předseda Senátu Vystrčil

Vystrčil, Štěch a Goláň hosty pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Poslanci v úterý prodloužili nouzový stav do konce dubna, schválili také pětadvacetitisícový jednorázový kompenzační příspěvek pro živnostníky. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) je se schválenou délkou nouzového stavu spokojený. Vláda by ale podle něj měla mluvit jedním hlasem. Šéf horní komory to uvedl v Událostech, komentářích. Spolu s ním v pořadu vystoupili také místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a senátor Tomáš Goláň (za SEN 21).

„Já jsem s výsledkem, který sněmovna schválila, spokojen. Myslím si, že je to rozumný kompromis,“ vyjádil se k prodloužení nouzového stavu do třicátého dubna v Událostech, komentářích předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Poté uvidíme,“ řekl s tím, že doufá, že vláda představí nějaký plán, jak chce v krizi postupovat.

Vystrčil také řekl, že se domnívá, že by vláda a krizový štáb měly mluvit jedním hlasem, což se podle něj nyní neděje a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) má trochu jiný názor než předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a úplně jiný než náměstek ministra zdravotnicví Roman Prymula.

„Určitě by měli sjednotit, zda budeme nadále striktně ta opatření dodržovat, nebo jestli budeme do jisté míry zvyšovat imunizaci obyvatelstva,“ uvedl a dodal, že aspoň to by mělo být jasné.

Podle místopředsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) je potřeba nadále pokračovat v obezřetnosti a držet ta opatření, která byla přijata. „Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet. Všichni bychom si přáli, aby nouzový stav co nejdříve skončil, ale pokud situace bude tak vážná, jako je doposud, tak si myslím, že je zodpovědné, aby vláda měla pravomoci, kdy bude moci velmi rychle operativně jednat,“ řekl. 

Goláň: Vláda nejedná koncepčně

Senátor Tomáš Goláň (za SEN 21) v té souvislosti podotknul, že politické špičky nepostupují koncepčně. „Ta situace není správně vysvětlována, my nevíme, jak jsou zabezpečené ty krizové oblasti, jak jsou zabezpečení důchodci, jak jsou zabezpečena sociální zařízení, jak jsou zabezpečeni pracovníci v prvních liniích,“ míní Goláň.

Známé podle Goláně přitom není ani to, jaké počty ochranných pomůcek jsou na skladech či v jakém stavu jsou jednotlivé organizace. „Právě podle toho nemůžeme jako neodborníci říct ,ano, je to správně, nebo není',“ uvedl s tím, že v první řadě postrádá dostatek informací.

Štěch: Pětadvacet tisíc pro živnostníky je přiměřené

Pětadvacet tisíc korun pro živnostníky, které v úterý večer schválila sněmovna, představuje podle Štěcha přiměřenou částku.  „Vychází to asi také z toho, že když se podíváme, jaký je průměrný důchod, jaká je průměrná podpora v nezaměstnanosti, jaký je průměrný výdělek zaměstnanců v České republice, tak tento příspěvek je částka, aby ti lidé nezůstali bez příjmu a mohli uživit svoje rodiny,“ domnívá se Štěch. 

Předseda Senátu Vystrčil v té souvislosti uvedl, že horní komora tento čtvrtek projedná tři předlohy, které nejvíce „hoří“. Mezi nimi bude i zmiňovaný příspěvek pro OSVČ. Ostatní předlohy Senát podle něj probere o týden později.