Víkend teplý, ale větrný. Dopravu komplikují popadané stromy, nejezdí lanovka na Sněžku

Po chladném pracovním týdnu začíná víkend, kdy bude výrazně tepleji. S příchodem teplého vzduchu ovšem zesílil vítr, který zprvu způsobil problémy v severní části republiky. V noci a ráno popadaly stromy na několik železničních tratí i na silnice, kvůli větru také nejezdí lanovka na Sněžku. Na neděli potom vydali meteorologové pro východní část republiky výstrahu na silný vítr. Současně ale teplota vystoupá až na 18 stupňů Celsia.

Déšť a silný vítr uvedly víkend, který přitom nenaváže na chladné počasí předchozích dnů. Tepleji než v předchozích dnech bude oba dny, hlavně v neděli, pokazí to ale silný vítr, který srazí pocitovou teplotu i o deset stupňů.

Vítr shazoval stromy

Vítr také hned na začátek víkendu přidělal práci hasičům a železničářům. Na Jesenicku padaly stromy na silnice i železniční tratě. České dráhy ohlásily v sobotu ráno a během dopoledne přerušení provozu kvůli padlým stromům hned na třech tratích – z Jeseníku do Krnova, kde kmen spadl na trať na polském území, z Lipové Lázní do Javorníku a také na hlavní polabské trati Kolín – Ústí nad Labem u Štětí. Všechny jsou již průjezdné, ačkoli u Štětí se zatím jezdí jen po jedné koleji.

Menší problémy způsobil vítr řidičům. Podle informací silničářů spadl ráno strom na silnici II/457 mezi Zlatými Horami a Petrovicemi v Jeseníkách, která však už je průjezdná. Hasiči na Jesenicku a Zlatohorsku vyjížděli během noci v souvislosti s větrem třináctkrát. „Zasahovali naštěstí jen u popadaných stromů,“ upřesnila mluvčí hasičského sboru Lucie Balážová.

Problémy jsou i v Krkonoších. Že při silném větru nejezdí lanovka z Růžové hory na Sněžku, je sice v nejvyšších českých horách docela běžné, ale počasí se projevuje i jinak. Na hřebenech se totiž zatím příliš neoteplilo. Země je promrzlá a prší na ni. Turisté by proto měli být velmi opatrní.

„Ledovka a náledí se tvoří od 1000 metrů nad mořem a výše. Pro bezpečný pohyb po cestách doporučujeme použití nesmeků,“ varovala horská služba.

V neděli bude až 18 stupňů

V neděli nebude lépe. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na silný vítr, která se týká Slezska a východní části Moravy – celého Moravskoslezského a Zlínského kraje a východních částí Olomouckého a Jihomoravského kraje. Nárazy větru mohou podle meteorologů dosáhnout rychlosti kolem 20 metrů za sekundu (tedy asi 70 km/h)

Teplota by v sobotu měla vystoupit na 8 až 12 stupňů Celsia, v Čechách i na 15 stupňů, ale kvůli větru bude pocitová teplota spíše blízko nule. „Třeba v Novém Jičíně, kde bude vítr foukat kolem osmi metrů za sekundu, i když bude na teploměru 12 stupňů Celsia, pocitově tam bude, jako kdyby byla nula,“ upozornil meteorolog Pavel Borovička. 

V neděli pak dosáhnou maxima 14 až 18 stupňů, v Čechách bude tentokrát spíše chladněji. Pršet by přes den nemělo, až večer začne od západu.

Oba víkendové dny sice má pršet, většinou ale ne zvlášť vydatně. Očekávané úhrny se mají oba víkendové dny vesměs pohybovat mezi 0 a 10 milimetry. Jiné to však bude na horách a zvlášť v Jeseníkách, kde může v neděli spadnout kolem 20 milimetrů srážek.