Více než padesát syrských migrantů policie zadržela na Moravě a ve Slezsku

Krátce po zavedení kontrol na hranicích se Slovenskem v noci na středu moravskoslezští policisté zajistili u Jablunkova na Frýdecko-Místecku v dodávce skupinu dvou desítek migrantů ze Sýrie. Převaděč z místa utekl, uvedla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. Do kontrol se na severu Moravy a ve Slezsku zapojilo osm desítek policistů. Dalších sedmatřicet migrantů policie zajistila v Jihomoravském kraji. Ve Zlínském kraji policie odhalila dva migranty ve vlaku a dalších čtrnáct v dodávce.

„Střídají se ve dvou směnách. Jde o policisty Moravskoslezského kraje. Pomáhají nám ale i kolegové z Olomouckého kraje a cizinecké policie,“ uvedla Jiroušková. Policisté se podle ní zaměřují na velké hraniční přechody, jako je ten v Mostech u Jablunkova. Namátkové kontroly dělají také na menších přejezdech či ve vlacích přijíždějících do Česka ze Slovenska.

V Moravskoslezském kraji se do kontrol zapojilo osm desítek policistů. Do 14. hodiny zkontrolovali stovky automobilů a desítky vlaků. V noci zajistili u Jablunkova na Frýdecko-Místecku v dodávce skupinu dvou desítek migrantů ze Sýrie. Převaděč z místa utekl.

Dalším čtyřem lidem policisté neumožnili vstup do Česka, protože u sebe neměli platné doklady. „Nasazení policisté se střídají ve dvou směnách. Jde o policisty Moravskoslezského kraje. Pomáhají nám ale i kolegové z Olomouckého kraje a cizinecké policie,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. Policisté se podle ní zaměřují na velké hraniční přechody, jako je ten v Mostech u Jablunkova. Namátkové kontroly dělají také na menších přejezdech či ve vlacích přijíždějících do Česka ze Slovenska.

Česko zavedlo kvůli uprchlíkům namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem (zdroj: ČT24)

Už krátce po půlnoci zadrželi policisté na hraničním přechodu Šance nedaleko Jablunkova dodávku s převáženými migranty. „Policisté chtěli vůz zastavit. Řidič ale zastavil ještě dříve, z auta vyskočil a utekl,“ uvedla mluvčí. Dodala, že v nákladovém prostoru pak policisté našli dvě desítky migrantů ze Sýrie. Mezi nimi byly i tři děti. „Po převaděči pátráme,“ uvedla Jiroušková. 

Na slovenské straně hranice se několik skupin migrantů pohybuje. Potvrdili to i slovenští policisté, kteří se ve středu brzy ráno zastavili u stanoviště svých českých kolegů. „Jsou asi deset kilometrů odtud. Na slovenské straně. Víme minimálně o jedné skupině. Táboří v lese, dělají si oheň. Jsou tam i děti,“ řekl jeden z policistů.

Od počátku roku zaznamenali moravskoslezští policisté přes 200 lidí, kteří neoprávněně vstoupili na české území. Loni za stejné období to bylo 230 lidí. Převaděčů letos řešili třiadvacet. Loni jich za celý rok bylo patnáct.

Situace v Jihomoravským kraji

Jihomoravští policisté v úterý kolem 22. hodiny zachytili na dálnici D2 u Hustopečí na Břeclavsku zahraniční dodávku, ve které se tísnilo dvacet migrantů ze Sýrie. Převaděče zadrželi pro podezření z trestného činu. Další čtyři Syřany vypátrala hlídka ve středu časně ráno. Kolem šesté hodiny se třináct migrantů rovněž ze Sýrie dostavilo na obvodní oddělení policie v Hustopečích, řekl její mluvčí Petr Vala.

„Jsou to intenzivní namátkové kontroly, zkontrolujeme vozidlo pohledem, pokud není vidět do vozidla, kontrolujeme vnitřek vozidla, necháme si otevřít zavazadlový prostor. Spolupracujeme i s příslušníky z celní správy, kteří nám zpřístupňují u mezinárodní přepravy nákladový prostor. Tyto prostory jsou zaplombovány a oni jsou do nich oprávněni vstoupit,“ uvedl mluvčí.

Policie na jihu Moravy loni do září zajistila 9380 migrantů, letos do září 1024. Přibylo zadržených převaděčů, loni do září jich bylo šestasedmdesát, letos za stejnou dobu jednadevadesát.

Ve Zlínském kraji migranti cestovali vlakem

Policisté ve Zlínském kraji ve středu dopoledne při kontrole mezinárodního vlakového spoje v Horní Lidči na Vsetínsku zajistili dva nelegální syrské migranty, kteří přicestovali ze Slovenska. Protože nesplnili podmínky vstupu na území České republiky, bude jim odepřen, řekla po 10. hodině krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

„Jsou to namátkové kontroly na vytipovaná vozidla. Za jeden den jsou to desítky zkontrolovaných vozidel a osob. Provoz na hranicích je plynulý,“ řekla odpoledne Kyšnerová.

Dalších čtrnáct běženců zajistila policie podle policejního mluvčího Petra Jaroše v úterý odpoledne při kontrole dodávky v Žítkové na Uherskohradišťsku. Spolu s nimi zadržela i převaděče.  

Ve Zlínském kraji se při kontrolách na hranicích denně vystřídají desítky policistů. „Vypomáhají nám i policisté z jiných krajů. Spolupracujeme i s celníky. Kontroly provádíme na všech devíti bývalých hraničních přechodech, sedmi silničních a dvou železničních. Češi ani Slováci se nemusejí obávat, že bychom citelně omezovali jejich pohyb po zelené hranici,“ uvedla Kyšnerová.

Poslední běžence před středečním zahájením namátkových hraničních kontrol dopadla policie ve Zlínském kraji v pondělí 2. října dopoledne, a to ve Valašské Polance na Vsetínsku. „Měli jsme tam záchyt pěti nelegálních migrantů ze Sýrie. Byli pěší, převaděč tam nebyl,“ řekla Kyšnerová.

Letos zatím policie podle mluvčí ve Zlínském kraji včetně středečních dvou běženců zajistila 245 ilegálních migrantů a zadržela 27 převaděčů. Loni to bylo 6196 migrantů a 46 převaděčů.

Státy střední Evropy zavedly kontroly na hranicích

Česká republika kvůli zvýšenému počtu migrantů od středy zavedla namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem. Zatím jsou v plánu do 13. října, případné prodloužení bude záležet na aktuální situaci.

Česko tak reaguje na stejný plán Polska, které chce zabránit cestám uprchlíků z jihovýchodní Evropy. Zahájení dočasných kontrol na slovenských hranicích od půlnoci na středu oznámilo vedle Polska a Česka také Rakousko.

Slovenské dopravní servisy zatím nehlásí žádné zdržení na hranicích s Českou republikou ani s Polskem a Rakouskem. Slovensko od čtvrtka na deset dnů zavede kvůli nelegální migraci kontroly na hranicích s Maďarskem, rozhodla ve středu vláda v Bratislavě.