Večer hrozí na jihu a západě Čech ledovka, v sobotu se může tvořit na většině území

V jižních a jihozápadních Čechách se v pátek večer, v noci a v sobotu ráno může tvořit ledovka. Od sobotního večera hrozí mrznoucí déšť s tvorbou ledovky na většině území republiky, uvedli v aktuální výstraze meteorologové. V Karlovarském kraji se stalo několik nehod, uzavřená je kvůli nim dálnice D6.

V pátek večer bude v Čechách od západu podle meteorologů slabě sněžit. Toto sněžení bude místy přecházet v mrznoucí déšť, který na podchlazeném povrchu a na drátech elektrického a trakčního vedení může namrzat a tvořit slabou ledovku.

„Nejvyšší riziko ledovky je v pátek večer a v noci na sobotu v jižních a jihozápadních Čechách. Během soboty budou teploty stoupat nad bod mrazu a srážky ustávat, riziko tvorby ledovky tak přechodně zanikne,“ informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha na ledovku platí od pátečních 18:00 do sobotní desáté hodiny ráno v Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji.

Znovu se ledovka může objevit v sobotu večer a v noci na neděli, a to už na většině území. Na východě země může vydržet až do nedělního večera.

Kluzké silnice v Karlovarském kraji

Několik nehod způsobilo v pátek sněžení v Karlovarském kraji. Dopravu komplikuje nový sníh i snížená viditelnost, ve vyšších polohách navíc začaly vozovky namrzat.

Na dálnici D6 nejprve havaroval nákladní automobil, poté za ním několik osobních aut. Dálnice u Kynšperka nad Ohří je uzavřená. Provoz na dálnici policisté zastavili z důvodu vyšetřování nehody a odstranění nabouraných aut. Autonehody se staly také v Karlových Varech, u Nejdku, u obce Kfely na Karlovarsku nebo u obce Šindelová na Sokolovsku.

Při ledovce hrozí chodcům úrazy při uklouznutí, starší nebo méně mobilní lidé by proto měli omezit vycházení ven. Řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství, jezdit velmi opatrně a počítat s prodloužením doby jízdy.

Meteorologové rozlišují několik ledových jevů. Ledovka je zrádná, vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení, kdy kapky dopadají na povrch o teplotě pod nulou nebo jde o kapky dopadající přechlazené vody. Ledovka bývá čirá a mnohdy naprosto hladká. Vzniká nejen na cestách, ale i na větvích, plotech či sloupech.

Náledí vzniká zmrznutím vody nebo sněhu na zemi. Námraza se tvoří zmrznutím drobných kapek mrznoucí mlhy při jejich styku s povrchem země či s povrchy objektů a předmětů o teplotě pod bodem mrazu.