Ve zdravotnictví je nasazeno už přes dva tisíce mediků. Většina se přihlásila dobrovolně, zvažují se pracovní příkazy

Události: Medici místo nemocných zdravotníků (zdroj: ČT24)

V nemocnicích, sociálních zařízeních nebo u hygieniků už pracuje přes dva tisíce mediků. Většina z nich se přihlásila dobrovolně. Roste ale také počet těch, které kraje povolávají přes takzvané pracovní příkazy. V Česku je už nakažených víc než 16 tisíc zdravotníků – z toho přes 3 tisíce lékařů. Medici jsou pro zdravotnictví velkou pomocí.

„Doplňujeme, co chybí. Pomáháme také s dezinfekcí povrchu všeho možného,“ říká Matěj Mencl, student 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který vypomáhá ve Fakultní nemocnici v Motole.

Ve stejné nemocnici pracoval už na jaře. Teď se během druhé vlny vrátil. Na covidovém oddělení dělá, co je potřeba. „Nechtělo se mi sedět doma, zatímco se odehrává tohle,“ vysvětlil.

Ve Fakultní nemocnici v Motole momentálně působí zhruba 160 mediků. Od poloviny října se jejich počet ztrojnásobil.

Podobně to vypadá i na jiných místech republiky. Medici slouží i dvanáctihodinové směny. „Učím se takové ty základní zdravotnické dovednosti, jako je píchání inzulinu a různé dávkování léků,“ říká Jan Šindler, student LF v Olomouci, který pomáhá v Kroměříži.

Ve znojemské nemocnici by na výpomoc potřebovali ještě minimálně 30 studentů. Teď v ní pracuje jen jedna studentka – Kateřina Heverová, studentka LF v Plzni. K ní by se měli připojit dva další medici v nadcházejících dnech. „Pomáhám od hygieny pacientů přes pomoc s jídlem až po měření teplot nebo měření krevního tlaku,“ popisuje svoji práci.

Pracovní příkazy

Dobrovolné zapojení studentů organizují i koordinační týmy jednotlivých lékařských fakult. Kraje mohou ale vydat i takzvaný pracovní příkaz. Třeba v Olomouckém kraji jich vydali 130. V Královéhradeckém 221 – včetně těch pro studenty středních a vyšších odborných zdravotnických škol. Na Vysočině pak 200.

„Prosíme, aby pokud možno povolávali ty, kteří ještě nejsou nikde zapojeni. Proto jsme také vyplnili seznamy tak, aby hejtmani měli k dispozici data, zdali student pracuje už tam či tam,“ říká o pracovních příkazech Vladimír Komárek, předseda Asociace děkanů lékařských fakult ČR a děkan 2. LF UK.

Podle Ondřeje Hubálka, člena koordinační skupiny 2. LF UK v Praze a studenta 6. ročníku, je důležité, aby studenti nebyli přesouváni z jednoho pracoviště na druhé. „Zároveň by nám dost pomohlo, kdyby ta zařízení respektovala, že nasazení studenti pořád mají nějakou výuku,“ komentoval Hubálek.

Řešit by se podle studentů mělo i odměňování. Teď se totiž v jednotlivých zařízeních napříč republikou liší i o víc než sto korun na hodinu.