V Česku se loni narodilo zhruba 92 tisíc dětí, byl to jeden z nejslabších roků v historii

Události: Prudký pokles porodnosti (zdroj: ČT24)

Porodnost v Česku je na rekordně nízkých hodnotách. Jak ukazují data z velkých nemocnic, vloni přišlo na svět tak málo dětí, že půjde o jeden z vůbec nejslabších populačních ročníků. Oproti předloňskému roku počty novorozenců klesly zhruba o devět procent. Navíc se podobným tempem snížily už druhý rok v řadě.

„Pokles ještě nastane. Během dvou až tří let bude porodnost nejslabší za posledních třicet let. Pohybovat se bude jen kolem osmdesáti tisíc ročně,“ domnívá se porodník a anesteziolog Antonín Pařízek z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze.

Počty narozených dětí
Zdroj: ČT

Přesný údaj zveřejní statistici ale až na jaře. Z dat velkých porodnic získaných Českou televizí lze ale usuzovat, že ročník 2023 čítá jen okolo 92 tisíc lidí, nejmíň za poslední dvě dekády. O rok dřív jich bylo 101 tisíc, tedy už zmíněný zhruba devítiprocentní pokles porodnosti. Pevná data statistiků dosud ukazovala na ještě výraznější propad. Za první tři čtvrtletí jde meziročně o 11 procent. Podobný skok nastal naposledy v první polovině 90. let.

Z větších nemocnic se pokles dotýká o něco méně těch pražských. Roli zde zřejmě hraje to, že v metropoli lidé rodinu odkládají do o něco vyššího věku, a tak ještě rodí starší a silnější ročníky. „Zde je jednoznačně vidět vzestupný trend, jak děti přivádějí na svět ženy v pokročilém věku,“ dodal Pařízek.

Meziroční pokles novorozenců (2022/2023)
Zdroj: Porodnice/ČSÚ

Pokles je podle demografa Ondřeje Nývlta z Vysoké školy ekonomické v Praze patrný ve všech věkových skupinách. „Je zřejmé, že nepříznivá situace na bytovém trhu určitě bude mít a má vliv na odložení narození dětí. Druhá je celoevropská situace, kdy v pandemické době dochází k odkládání dětí i toho, aby mladí lidé trávili mimo domácnost,“ konstatoval.

Porodnost dříve a dnes

Prudký propad přinesla hlavně 90. léta, vystřídaná mírným růstem. Před rokem 2010 rodila početnější generace sedmdesátých let, teď už ale zase dva roky počty dětí prudce klesají.

Počty narozených dětí
Zdroj: ČSÚ

Jen za první tři loňská čtvrtletí přišla země přirozenou cestou o 13 tisíc obyvatel. Právě o tolik lidí víc zemřelo, než se narodilo. Hodnota sice byla ještě vyšší v roce 2021, to ale vrcholil covid. Na konci loňského září sice počet obyvatel přesáhl 10 milionů 882 tisíc, ale jenom díky migraci.