ÚZIS zveřejní nedělní covidové přírůstky se zpožděním. Zálohuje prý data

Údaje o vývoji epidemie koronaviru za neděli budou zveřejněny výjimečně až v úterý ráno. Ústav zdravotnických informací a statistiky podle ministerstva zdravotnictví zálohuje data. Od pondělí mohou zájezdoví autobusoví dopravci žádat o další část kompenzací za ztráty v závěru loňského roku kvůli pandemii.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Důvodem pondělního zpoždění jsou podle ministerstva zdravotnictví časově náročné operace související se zálohováním a zabezpečováním dat za celou dobu epidemie. „Data za neděli budou řádně doplněna, nedošlo k žádné ztrátě,“ ujišťuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. „Pouze z technických důvodů musíme odložit vygenerování datových sad a reportů,“ uvedlo ministerstvo. Nedělní data by tak měla být dostupná společně s novými údaji za pondělí.

Původně se nedělní data měla objevit v pondělí odpoledne, večer ale resort čas upravil. Obvykle ministerstvo údaje zveřejňuje každý den kolem 5:00. V minulosti už mělo několikrát zpoždění, k celodennímu odkladu došlo ale od začátku epidemie poprvé.

Ministerstvo na svém webu zveřejňuje počty potvrzených případů koronaviru za předchozí den, údaje o hospitalizacích s covidem-19 nebo takzvané incidenční číslo, tedy počet nových nákaz za posledních sedm dní přepočtených na sto tisíc obyvatel.

Podle posledních údajů ale pandemie nadále zpomaluje. V sobotu přibylo 5589 potvrzených případů covidu-19, zhruba o 2600 méně než týden předtím. Sedmidenní incidence byla s hodnotou 634 případů nejnižší od poloviny ledna. Počty prokázaných případů v mezitýdenním srovnání klesaly i v posledních dvaadvaceti únorových dnech. Od začátku měsíce se ale také významně snižuje množství provedených testů.

Například v domově důchodců ve Velkém Meziříčí na Žďársku proto skončila pomoc profesionálních hasičů. Ošetřovatelkám asistovali kvůli rozšíření nákazy covidem-19 od 18. února.

Zájezdoví dopravci mohou žádat o kompenzace

Stát mezi dopravce v programu Covid Bus III rozdělí čtyři sta milionů korun. Částka má podle ministerstva dopravy pokrýt ztráty za loňský listopad a prosinec. Ze státního rozpočtu už v minulých dvou letech nepravidelní dopravci získali náhradu za ztráty za více než 1,2 miliardy.

Podporu dostanou zájezdoví dopravci, kterým loni od 1. listopadu do 31. prosince poklesl obrat nejméně o padesát procent v porovnání se stejným obdobím roku 2019, tedy před koronavirovou krizí. „Chceme tak podpořit zejména malé a střední podnikatele v sektoru, který na dopravním trhu hraje svoji nezastupitelnou roli,“ uvedl již dříve ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Jeden žadatel může dostat maximálně 2,5 milionu korun. Stát bude výši dotace odvozovat od kapacity a emisní třídy autobusu. Více dostanou dopravci za autobusy s vyšší emisní třídou.

Pandemie v Německu slábne

V Německu za posledních čtyřiadvacet hodin přibylo 62 349 nových případů nákazy koronavirem a čtyřiadvacet úmrtí souvisejících s nemocí covid-19. Oznámil to Institut Roberta Kocha (RKI). Před týdnem německé úřady hlásily 73 867 infekcí a dvaadvacet úmrtí.

Sedmidenní incidence, tedy počet nových případů infekce na sto tisíc obyvatel, znovu klesla a dosáhla 1238,2. O den dříve tento ukazatel činil 1240,3 a před týdnem 1346,8.

V zemi, které má kolem třiaosmdesáti milionů obyvatel, se koronavirová nákaza od začátku epidemie prokázala u 14,75 milionu lidí, z nichž 122 702 nákaze podlehlo. Skutečný počet nakažených ale pravděpodobně bude výrazně vyšší, protože hodně případů není rozpoznáno, upozorňuje agentura DPA.