Počet hospitalizovaných se snížil. V nemocnicích leží s covidem přes tři tisíce lidí

V pátek se počet pozitivních testů na covid-19 dostal v Česku v pracovní den poprvé za sedm týdnů pod deset tisíc. Laboratoře jich potvrdily 9127, o zhruba 4600 méně než před týdnem. O 845 na 1722 ubylo také podezření na opakovanou nákazu. Současně ale bylo v mezitýdenním srovnání méně testů. Snížil se také počet hospitalizovaných s koronavirem, v nemocnicích jich bylo k pátku 3020. O týden dříve jich bylo přibližně o 700 více, vyplynulo z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Počet lidí s posilující dávkou překonal čtyři miliony.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Počty nově potvrzených případů covidu klesají v mezitýdenním srovnání přibližně tři týdny. V přepočtu na sto tisíc obyvatel je k sobotě 659 nových případů za poslední týden, zatímco o den dříve to bylo 702. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška jsou bezpečné hodnoty do 250 a podle něj by se na ně mohlo Česko dostat v druhé polovině března.

Od začátku epidemie v březnu 2020 bylo v Česku dosud potvrzeno 3,37 milionu nákaz, 38 558 lidí s koronavirem zemřelo. Od počátku února ministerstvo eviduje v souvislosti s covidem v průměru padesát úmrtí za den.

Omikronová vlna je za vrcholem

Nynější vlna covidu způsobená variantou omikron podle Duška už ale kulminovala a další eskalace nebo zahlcení nemocnic nejsou pravděpodobné. V letošním roce byla podle statistik ministerstva zdravotnictví zátěž nemocnic nejvyšší 14. února, kdy bylo hospitalizováno 4295 nakažených. Tento týden jich bylo nejvíce v pondělí, a to 3835. Od té doby se jejich počet snižuje. Ve vážném stavu je 228 covidových pacientů, podobně jako před týdnem.

V poslední týdnu se ale snížily počty provedených testů na covid. V pátek jich bylo na 42 400, zatímco o týden dříve jich laboratoře provedly téměř 76 tisíc. Pozitivita ale nijak neklesá. V mezitýdenním srovnání se snížila jen u preventivních testů, a to o tři body na 14,3 procenta. Naopak u epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, stoupla o zhruba 2,5 bodu na 18,53. V případě diagnostické indikace, kdy se testují lidé s příznaky, pozitivita vzrostla o něco méně, o necelý bod na 37,5 procenta.

Posilující dávku mají už čtyři miliony lidí

V Česku dostaly třetí posilující dávku očkování proti covidu přes čtyři miliony lidí, což činí 37 dávek na sto obyvatel. To Česko řadí na 18. místo z 27 zemí EU, nejvíce jich v Unii v přepočtu zatím vydaly Malta, Dánsko a Itálie. Celosvětově bylo dosud podáno na 1,3 miliardy posilujících dávek, nejvíce v přepočtu na 100 obyvatel v Chile, na Islandu a na Maltě.

V ČR se podle údajů ministerstva první posilující dávka podala 20. července 2021, loni 2. prosince byla překročena hranice milionu podaných posilujících dávek, dva miliony byly překonány 20. prosince a tři miliony 12. ledna.