Už 160 případů musela od začátku května řešit Horská služba. Nejméně zodpovědní jsou cyklisté

Okolo 6 případů denně řeší od začátku května Horská služba. V letošní letní sezoně zasahovala 160krát, nejčastěji u lehčích poranění. Od května v horách zemřeli už dva lidé. Záchranáři pomáhají nejvíce na Šumavě, v Beskydech nebo v Krkonoších.

Letní sezona v horách má už dvě oběti na životech. Podle Horské služby České republiky (HS ČR) o život přišel jeden člověk na Šumavě a jeden v Beskydech. Většina ze 160 případů, kdy horská služba zasahovala, se ale týkala lehčích případů.

Podle Radka Zemana, mluvčího HS ČR, ke zranění dochází nejčastěji v případech, kdy turisti nejsou na cestu dostatečně připraveni. „V létě jde především o špatné vybavení na túry a jejich špatné plánování, riskantní jízda na koloběžce či kole,“ potvrzuje Zeman.

Právě poslední zmínění, cyklisté, jsou v horách nejvíce ošetřovanými. Z celkového počtu 160 zásahů bylo 56 u cyklistů. Paradoxně nejméně záchranáři zasahují u horolezců – za celou sezonu zatím jen jednou. Pomoc poskytují záchranáři nejčastěji Šumavě, dále v Beskydech nebo Krkonoších.

Omezení v Jeseníkách

Jediné omezení v českých horách je nyní v Jeseníkách. Tam je uzavřená stezka Bílá Opava. „Po zimní sezoně se tam opravují mosty, které byly poničené,“ uvedl Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Horalové tak upozorňují, aby se turisté tomuto místu vyhýbali. Jejich přítomnost totiž komplikuje a zdržuje opravy.