TÉMA

Horská služba České republiky

Na Jizerce klesly teploty pod minus deset stupňů, v Krkonoších napadlo čtvrt metru sněhu

Sever Čech se probudil do mrazivého rána. Na Jizerce v Jizerských horách klesly teploty pod minus deset stupňů Celsia, jinak je ale většinou jen kolem minus dvou až minus čtyř stupňů. Na hřebenech Krkonoš za posledních 24 hodin napadlo asi patnáct centimetrů sněhu a celková vrstva sněhu se ráno pohybovala kolem čtvrt metru. Polská horská služba na své straně hor vyhlásila první stupeň lavinového nebezpečí, který je nejnižší z pětibodové stupnice. Kromě Krkonoš silně sněžilo taky na Šumavě nebo v Beskydech.
21. 4. 2024Aktualizováno21. 4. 2024, 16:34|

Při pádu ze severního svahu Sněžky zemřeli dva lidé, zřejmě pocházeli z Polska

Na severní straně Sněžky zemřeli dva lidé, kteří se zřítili ze svahu hory. Zesnulí zřejmě pocházeli z Polska, uvedla česká horská služba. Turisté uklouzli na horském svahu. Záchranáři do večera prohledávali svah Sněžky, jestli na něm není další člověk, nikoho ale nenašli a pátrání ukončili.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 17:46|

Kontrola NKÚ ukázala chyby v tendrech za skoro sto milionů. Bartoš nařídil změny a audity

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) neodhalilo chyby v zakázkách Horské služby ČR a agentury CzechTourism za skoro 100 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerstvo podle něj dostatečně nekontrolovalo hospodaření organizací. NKÚ prověřoval zakázky z doby, kdy MMR vedly ministryně za hnutí ANO Karla Šlechtová a Klára Dostálová. Kvůli podezřelým zakázkám CzechTourism policie stíhá několik lidí.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 12:04|

Na Jesenicku nasněžilo až patnáct centimetrů. Sníh a mráz čeká Česko i o víkendu

V noci na pátek napadlo na severu Olomouckého kraje až patnáct centimetrů sněhu. Návrat zimy pocítili obyvatelé Jesenicka i návštěvníci hor. Na hřebenech stále sněží a do toho silně fouká, řekl dispečer jesenické horské služby Jaroslav Komárek. Kvůli novému sněhu jsou v pohotovosti silničáři, na Jesenicku mají v terénu veškerou techniku a pokračují v zimní údržbě. Silnice jsou sjízdné, pokrývá je však rozbředlá sněhová vrstva a je potřeba počítat se zvýšenou opatrností. Sněžit má podle meteorologů i o víkendu.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 12:15|

Vítr připravil o elektřinu statisíce lidí, stromy zablokovaly tratě a silnice

Čechy, sever Moravy a Slezsko zasáhl ve čtvrtek silný vítr. V nižších polohách dosahoval v poryvech rychlosti většinou do 90 kilometrů v hodině. Počasí do noci komplikovalo dopravu na železnici, neprůjezdné byly i některé silnice. Nehody se ale obešly bez vážnějších zranění. Bez proudu se ocitlo přes 300 tisíc odběratelů, jejich počet v podvečer klesl na zhruba padesát tisíc. Déšť a tající sníh také zvedaly hladiny řek. Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velmi silným větrem platí pro celé Česko až do půlnoci.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 22:24|

Horská služba letos v létě řeší až dvacet případů denně, úrazů přibylo hlavně v Jeseníkách

Horští záchranáři v létě zasahovali téměř u 1900 případů, což je přibližně o čtyři stovky více než loni. ČT to řekl náčelník Horské služby České republiky René Mašín. Nejhorší je podle něj situace v Jeseníkách, lidé tam často přeceňují své síly na nových terénních cyklostezkách. Oproti minulým letům také přibylo zásahů u lidí, kteří se zranili při jízdě na koloběžce. Vodní záchranáři mají naopak klidnější sezonu, ke zraněným během léta vyjížděli ve více než 550 případech.
26. 8. 2021|

Aplikace Záchranka nabízí elektronickou knihu túr, pomůže lidem rychleji přivolat pomoc

Aplikace Záchranka nově nabízí s modulem Horská služba i elektronickou knihu túr. Umožní zadání naplánované trasy a v případě, že turista nedorazí do cíle ve stanovenou dobu, sama odešle upozornění horské službě. Ve spolupráci s Horskou službou ČR funguje aplikace Záchranka od roku 2018.
14. 7. 2021|

Hradecký soud našel vinu u všech 27 osob v kauze údajných dotačních podvodů

Krajský soud v Hradci Králové považuje za vinné všech 27 fyzických a právnických osob v kauze údajných dotačních podvodů. Dvěma lidem vyměřil po pěti letech vězení, třinácti lidem uložil podmíněné tresty, padly také peněžité tresty. Některé firmy, které byly jako „prázdné skořápky“, soud zrušil. Tři obžalované části obžaloby zprostil. Rozsudek není pravomocný.
16. 6. 2020Aktualizováno16. 6. 2020, 21:23|

Na Pradědu se znovu rozjely vleky. Lyžaři ale musí dodržovat protinákazová opatření

Po nucené pauze kvůli pandemii koronaviru se rozjely dva vleky v nejvýše položeném lyžařském středisku u nás Praděd – Ovčárna v Jeseníkách. Areál je zatím jediný v Česku, který lyžování obnovil. Lyžaři musejí mít zakrytý nos a ústa, rukavice a dodržovat na nástupištích rozestupy. Komplikace ale mohou lyžaři způsobit horské službě, která se stará o zraněné a má omezené kapacity.
8. 4. 2020|

Už 160 případů musela od začátku května řešit Horská služba. Nejméně zodpovědní jsou cyklisté

Okolo 6 případů denně řeší od začátku května Horská služba. V letošní letní sezoně zasahovala 160krát, nejčastěji u lehčích poranění. Od května v horách zemřeli už dva lidé. Záchranáři pomáhají nejvíce na Šumavě, v Beskydech nebo v Krkonoších.
27. 5. 2019|