Na Jizerce klesly teploty pod minus deset stupňů, v Krkonoších napadlo čtvrt metru sněhu

Sever Čech se probudil do mrazivého rána. Na Jizerce v Jizerských horách klesly teploty pod minus deset stupňů Celsia, jinak je ale většinou jen kolem minus dvou až minus čtyř stupňů. Na hřebenech Krkonoš za posledních 24 hodin napadlo asi patnáct centimetrů sněhu a celková vrstva sněhu se ráno pohybovala kolem čtvrt metru. Polská horská služba na své straně hor vyhlásila první stupeň lavinového nebezpečí, který je nejnižší z pětibodové stupnice. Kromě Krkonoš silně sněžilo taky na Šumavě nebo v Beskydech.

Na české straně jsou hory od 8. dubna bez lavinových stupňů. Vyplývá to z dat české a polské horské služby. Větší množství sněhu vítr nafoukal především do roklí ledovcových karů a na některé strmé svahy nad horní hranicí lesa. „V těchto místech se mohou objevit menší sesuvy sněhu,“ uvedla polská horská služba. Sněhovým polím na strmých svazích by se turisté měli vyhnout.

Na hřebenové Luční boudě ve výšce 1415 metrů nad mořem leželo ráno 22 centimetrů sněhu. Sníh leží ve vyšších polohách hor, hlavní střediska hor jsou bez sněhu. Na silnicích do středisek sníh také není. V Krkonoších s různou intenzitou s přestávkami sněží od ochlazení v noci na středu.

Na horách se v noci na neděli dál ochladilo. Teplota na Sněžce do rána klesla na minus devět stupňů Celsia. Protože na vrcholu hor vál vítr o rychlosti kolem 40 až 50 kilometrů v hodině, pocitová teplota byla kolem minus 20 stupňů Celsia, vyplývá z dat měřicí stanice Poštovny Anežka na Sněžce. Ve střediscích byl mráz menší. V Peci pod Sněžkou bylo nad ránem minus šest stupňů, do 09:00 teplota vystoupala na nulu.

Slabě sněžilo i na hřebenech Orlických hor. Na Šerlichu ve výšce 1027 metrů nad mořem ráno ležely asi čtyři centimetry sněhu a byly minus dva stupně Celsia.

V Krkonoších je nyní mezisezona, horské boudy jsou většinou mimo provoz. Z lanovek jezdí pouze lanovka na Sněžku, a to jen o víkendech. Do denního provozu letní sezony se lanovka na Sněžku rozjede 26. dubna. Vítr provoz lanovky na Sněžku neomezil a od rána jela na spodním i horním úseku.

V Královéhradeckém kraji by mělo být oblačno, ojediněle se sněžením či deštěm. Teploty by se měly v neděli pohybovat od pěti do osmi stupňů, na horách od minus dvou do plus dvou stupňů.

Těžký sníh na Frýdecko-Místecku lámal stromy

Moravskoslezští hasiči především na Frýdecko-Místecku likvidují padlé stromy, které neunesly váhu nového sněhu. Události se obešly bez zranění a bez výrazných škod. Marie Glofáková z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu informovala, že nejvíce sněhu napadlo do rána v Beskydech na Lysé hoře, a to 17 centimetrů. Policejní mluvčí René Černohorský dodal, že na silnicích je situace klidná a žádné vážné nehody se kvůli počasí nestaly.

Mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák sdělil, že od nočních hodin řešili v kraji devatenáct událostí spojených se sněžením. Glofáková řekla, že nad 500 až 600 metrů ještě bude sněžit i dál během dne. Pod touto hranicí prší nebo prší se sněhem. „Sníh je mokrý a těžký, takže láme větve. Více toho bylo například kolem Ostravice. Teď se srážky rozšiřují k Jeseníkům, takže přes noc pak můžou stromy padat i tam,“ popsala meteoroložka.

Komplikace na železnici

V Karlovarském kraji od rána sněžilo, a to i v nižších polohách. Sníh na mnoha místech zůstával na silnicích. Lámal také větve a stromy. Kvůli překážkám na kolejích byla na několika místech zastavená doprava i na železnici. Hasiči evidují od půlnoci téměř padesátku zásahů kvůli sněhu.

Dopravu na železnici se podařilo odpoledne znovu obnovit, po 16:00 zůstávají uzavřeny jen přeshraniční úseky z Chebu do Marktredwitz a z Vojtanova do Bad Brambachu. I sněžení odpoledne ustalo a sníh začal tát.

„V průběhu nedělního dopoledne jsme vyjížděli i ke dvěma dopravním nehodám. U Rovné osobní auto skončilo v příkopě, nehoda byla bez zranění. Mezi Jáchymovem a Božím Darem havarovala dvě osobní auta, jedna osoba se zranila. V aktuálních podmínkách by vůbec neměli nikam jezdit ti, kteří již mají na autech letní pneumatiky,“ doporučil mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Provoz byl zastaven například na trati Cheb – Mariánské Lázně. Podle webu Českých drah spadlé stromy zastavily provoz i na tratích z Vojtanova do Františkových Lázní nebo z Františkových Lázní do německého Selbu.

Před nízkou teplotou a občasným sněžením varují i meteorologové ve výstraze pro celou neděli. Od pondělí by se ale mělo postupně oteplovat a sněhové srážky by se měly objevit jen ve vyšších polohách.