Vítr připravil o elektřinu statisíce lidí, stromy zablokovaly tratě a silnice

Čechy, sever Moravy a Slezsko zasáhl ve čtvrtek silný vítr. V nižších polohách dosahoval v poryvech rychlosti většinou do 90 kilometrů v hodině. Počasí do noci komplikovalo dopravu na železnici, neprůjezdné byly i některé silnice. Nehody se ale obešly bez vážnějších zranění. Bez proudu se ocitlo přes 300 tisíc odběratelů, jejich počet v podvečer klesl na zhruba padesát tisíc. Déšť a tající sníh také zvedaly hladiny řek. Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velmi silným větrem platí pro celé Česko až do půlnoci.

Od rána komplikovaly dopravu na železnici popadané stromy. Správa železnic do šesté hodiny večerní evidovala 141 mimořádných událostí. „Většinu tratí se už podařilo zprovoznit, na několik úseků se vlaky vrátí až v pátek. Drážní hasiči měli do večera 135 výjezdů,“ sdělila okolo sedmé hodiny mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Kvůli přetrvávajícímu silnému větru nelze podle ní vyloučit případná další omezení na železnici.

Úseky mezi Chodovou Planou a Planou u Mariánských Lázní na západě Čech stejně jako trať Žďár nad Sázavou – Ostrov nad Oslavou na Vysočině by se měly zprovoznit během noci. Zřejmě až v pátek se vlaky rozjedou mezi stanicemi Střezimíř–Heřmaničky na koridoru mezi Prahou a Táborem, v úseku Cheb – Františkovy Lázně a Františkovy Lázně – Hazlov v Karlovarském kraji i na trati spojující Havlíčkův Brod, Jihlavu, Horní Cerekev, Počátky a Žirovnici na Vysočině. Ve stejném kraji je nyní zastavený železniční provoz také mezi Leštinou a Světlou nad Sázavou. Kdy se obnoví, správci železnic ještě zjišťují.

Vykolejený vlak v Horním Holetíně u Hlinska
Zdroj: ČTK/PR/Policie ČR

Ráno nejely kvůli popadaným stromům ani vlaky na koridoru z Prahy na Moravu mezi Velimí a Kolínem a kvůli spadlému vedení vysokého napětí mezi Berounem a Karlštejnem. Kolem desáté hodiny ráno tam byl ale podle Správy železnic provoz zcela nebo částečně obnovený. Také provoz na železniční trati z Tanvaldu na Desnou v Libereckém kraji už byl obnoven, další vlaky v kraji ale nabraly zpoždění. 

V Pardubickém kraji vykolejil po nárazu do stromu osobní vlak v úseku Žďárec u Skutče – Hlinsko v Čechách. Během zásahu hasičů spadl na vlak další strom. Provoz je v místě zastaven. Nikdo nebyl zraněn, pro 21 cestujících vyjel evakuační autobus. Podle drážní inspekce byla škoda na vlaku asi dva miliony korun, poškození trati dosud vyčísleno nebylo. V úseku je zavedena náhradní autobusová doprava.

Omezení na silnicích se nevyhla ani D1

Popadané stromy a větve také zkomplikovaly provoz na dálnici D1. V koloně následně na 42. kilometru ve směru na Brno havarovaly tři dodávky. Řidiči místo objížděli jedním pruhem, vytvořila se téměř desetikilometrová kolona.

Policie na Twitteru uvedla, že vítr komplikuje dopravu na silnicích například v Karlovarském kraji, kde přes komunikace popadalo několik stromů. „V souvislosti s tím evidujeme také několik dopravních nehod. Některé pozemní komunikace jsou v současné době neprůjezdné,“ uvedla karlovarská policie.

Hasiče v Plzeňském kraji zaměstnával vítr celou noc i den. Na tahu z Klatov do Domažlic způsobil vítr nehodu. Autu se otevřel poklop motoru, přejelo do protisměru a srazilo se s dalším. Zraněné jsou tři děti, které byly převezeny do nemocnice k ošetření.

Mluvčí středočeských hasičů Dagmar Zemanová popsala: „Začalo to půl hodiny po půlnoci, kdy jsme měli první událost v Příbrami. Jedná se o technické události, spadlé stromy a větve přes vozovku, bránící provozu. Někde stromy spadly i na zaparkovaná auta, odstraňují se dráty elektrického vedení a v několika případech zasahovali hasiči u utržených střešních krytin.“

V Královéhradeckém kraji měli hasiči do odpoledne kvůli větru 395 výjezdů, což bylo proti běžnému dni asi dvacetkrát více. „Drtivou většinu výjezdů jsme měli k popadaným stromům. Například silnici I/14 mezi Náchodem a Horní Radechovou zatarasily desítky popadaných stromů. Dopoledne se nám stromy podařilo odklidit,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Hasiči také zasahovali u asi dvaceti větrem poničených střech. Silný vítr u dálnice D11 převrátil přívěsy za dvěma nákladními auty. Nejvíce vichřice zasáhla Trutnovsko a Náchodsko, v terénu měli hasiči stovky lidí.

Vítr přerušil dodávky elektřiny

Kvůli větru zůstávalo bez elektřiny ve čtvrtek večer zhruba 49 tisíc domácností v Česku. Dopoledne jich bylo přibližně šestkrát tolik. Nejhorší situace je v Pardubickém kraji. ČEZ eviduje 145 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny je večer 39 tisíc domácností. Z toho je 10 tisíc míst v Pardubickém kraji, šest tisíc v Královéhradeckém a pět tisíc ve středních Čechách. Klidnější situace je na severu Čech i na severní a střední Moravě.

Technikům odpoledne stále komplikoval opravy silný vítr, večer byla situace lepší. „Teď je už znát, že se vítr zklidňuje. Přesto je zřejmé, že se vše dnes opravit nestihne. Do pátku by ale měly zůstat bez proudu maximálně stovky míst,“ uvedla mluvčí společnosti Soňa Holingerová. Upozornila ale, že v pátek zřejmě lidé nahlásí další poruchy, až dorazí na chaty a chalupy. „V podobných situacích se tak děje pokaždé,“ dodala.

Distributor EG.D ze skupiny E.ON měl ve čtvrtek večer kolem 19:00 bez proudu 10 tisíc odběrných míst. „Na práce jsme nasadili všechny naše dostupné kapacity a některé z našich zaměstnanců jsme stáhli i z dovolených, abychom dokázali co nejvíce eliminovat dopad poruch na odběratele,“ uvedl mluvčí společnosti Roman Šperňák.

Vzhledem k tomu, že řada poruch se stala až odpoledne, nedokázala ani EG.D zaručit obnovení dodávek elektřiny ještě ve čtvrtek večer. „Tam, kde předpokládáme, že se to nemusí povést, jsme v kontaktu se starosty a o situaci je informujeme a zároveň jsme už od včerejšího dne v kontaktu s krizovými štáby krajů a dotčenými orgány,“ dodal Šperňák. 

Na horách

Na Sněžce nad ránem meteorologové naměřili náraz větru o rychlosti 181 kilometrů v hodině, a dosáhl tak síly orkánu, uvedl ČHMÚ. Horská služba Krkonoše stále nedoporučuje hřebenové túry. Vítr zastavil oba úseky lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku a také některé lanovky ve Špindlerově Mlýně a kabinovou lanovku na Černé hoře nad Janskými Lázněmi.

Také Národní park Šumava vybízí turisty, aby kvůli popadaným stromům a větru nechodili na stezky v lesích. Park rovněž odrazuje turisty od hřebenových túr.

Na Ústecku a Liberecku se vyskytly intenzivní přeháňky a ojedinělé bleskové výboje, které zasáhly například Ještěd a okolí. „Nárazy větru v nižších polohách se pohybují většinou do 25 metrů za vteřinu (do 90 kilometrů v hodině), od vyšších poloh jsou pak samozřejmě vyšší,“ uvedli meteorologové.

Nárazy o rychlosti až 134 kilometrů za hodinu evidovali meteorologové také na Klínovci. Stejnojmenný lyžařský areál kvůli větru ve čtvrtek kompletně zrušil provoz. To se stalo i v některých areálech v Jeseníkách, například v Ramzové, na Kraličáku, provoz byl omezen i v Karlově.

Kvůli nepříznivým podmínkám zavřel okolo desáté ranní také Skiareál Lipno v Jihočeském kraji. Byl zavřený celý den a peníze za skipasy provozovatelé vraceli. Vítr zasáhl i v Libereckém kraji, zcela mimo provoz jsou kvůli větru areály na libereckém Ještědu a Javorníku, jinde jen zastavili sedačkové lanovky. Dočasně uzavřený je i areál Olympijského festivalu v Brně.

V pátek vítr opět zesílí

Foukat by podle varování meteorologů mělo v Česku až do půlnoci. Postupně bude vítr slábnout, nicméně v pátek večer opět zesílí a silně foukat bude minimálně do sobotního večera. Upozornění před silným větrem na následující dny vydali meteorologové s nízkým stupněm nebezpečí.

Doporučují lidem, aby venku zajistili volně uložené předměty a omezili pohyb venku i jízdy autem. V případě jízdy by měli řídit maximálně opatrně a sledovat dopravní zpravodajství.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Deště a tání sněhu vzedmuly hladiny řek

Meteorologové varují nejen před silným větrem, v platnosti je do pátečního rána také výstraha před vzestupem hladin toků v důsledku vydatných srážek. Týká se to severu a jihozápadu země. Deště a tání sněhu vzedmuly hladiny Labe ve Vestřevi na Trutnovsku a Stěnavy v Meziměstí na Náchodsku na třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň.

Odpoledne ještě zůstával třetí stupeň při mírném poklesu ve Vestřevi, Stěnava v Meziměstí již byla bez povodňových stupňů. Hasiči na Náchodsku a Rychnovsku asi na 20 místech čerpali vodu ze sklepů a garáží. V Dolní Branné na Trutnovsku voda zaplavila silnici, v Rudníku se sesunul svah.

Silný vítr vytvořil na Borské přehradě v Liticích u Plzně nezvykle vysoké vlny
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK

Labe pod přehradou Les Království bylo odpoledne na druhém až třetím povodňovém stupni, což bylo dáno vypouštěním vody z přehrady. Na několika dalších místech Královéhradeckého a Libereckého kraje platil první či druhý stupeň. „Od povodňových komisí máme informace, že by se měla situace postupně zlepšovat,“ uvedla mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

Silný vítr nepůsobí problémy jen v Česku. V Polsku si vichřice vyžádala několik obětí na životech, statisíce lidí se ocitly bez elektřiny a počasí komplikuje také leteckou dopravu. Na severu Německa stojí dálková železniční doprava. S omezením provozu na železnici se potýkají i v dalších částech země, zrušeny byly i některé letecké spoje. V Hamburku začíná činit problémy vzedmuté moře, informovala agentura DPA.