Při pádu ze severního svahu Sněžky zemřeli dva lidé, zřejmě pocházeli z Polska

Ze severního svahu Sněžky se zřítili lidé (zdroj: ČT24)

Na severní straně Sněžky zemřeli dva lidé, kteří se zřítili ze svahu hory. Zesnulí zřejmě pocházeli z Polska, uvedla česká horská služba. Turisté uklouzli na horském svahu. Záchranáři do večera prohledávali svah Sněžky, jestli na něm není další člověk, nikoho ale nenašli a pátrání ukončili.

Horská služba v Peci pod Sněžkou obdržela zprávu o neštěstí okolo 14:00 od polské turistky. „Oznámila pád několika osob ze Sněžky na polskou stranu do kotle (říčky) Lomniczky. Informaci potvrdil i záchranář HS vykonávající službu na Slezském domě. Na pomoc poraněným se ihned vydala šestičlenná skupina záchranářů z Pece pod Sněžkou a polské horské služby GOPR,“ ujasnil mluvčí Horské služby České republiky Marek Fryš.

Do sedla pod Sněžkou zamířily také tři vrtulníky zdravotnické záchranné služby z české strany a jeden polský. „Po několika minutách pátrání horští záchranáři nalezli dvě těla bez známek života. Dle prvních informací z místa zásahu se jednalo o polské turisty. Jeden z nich sklouzl z vrcholu a zastavil se zhruba 250 metrů pod Jubilejní cestou. Tělo druhého turisty záchranáři objevili až na dně údolí,“ doplnil Fryš.

Záchranáři prohledali celý takzvaný žlab smrti, kterým se muži zřítili, nikoho dalšího však nenašli. Náčelník polské horské služby Adam Tkocz deníku Gazeta Wyborcza řekl, že třetí člověk, o kterém původně mluvili svědci, pravděpodobně na svahu nebyl. Lidé zřejmě padající batoh považovali za člověka.

Práci záchranářů ztěžoval zledovatělý terén a počasí. „Terén na místě je extrémně náročný a těžko přístupný, svahy na Sněžce jsou velmi prudké, (…) akce je velmi náročná i pro samotné záchranáře,“ podotkla redaktorka ČT Nikola Dostálková.

Události: Zpravodajka Dostálková hovořila o tragickém pádu turistů na Sněžce (zdroj: ČT24)

Zrádný svah

„Zrádnost tohoto svahu je v tom, že pokud jej člověk opticky posoudí, tak mu nepřijde, že jeho sklon je extrémně nebezpečný,“ upozornil horský vůdce Radek Lienerth. Pokud tam člověk uklouzne, na zledovatělém povrchu není možné zastavit, řekl ČT24. „Dosáhne rychlosti, která je blízká volnému pádu,“ dodal a připomněl, že Horská služba v Peci pod Sněžkou vydala výstrahu na silně zledovatělý terén na Sněžce a v jejím okolí.

Česká horská služba doporučuje, aby turisté používali mačky či nesmeky. „Pozor také na řetězové cestě vedoucí od Slezské boudy na vrchol Sněžky. V horní partii cesty jsou řetězy pod sněhovou pokrývkou a neplní svoji zádržnou funkci,“ varovala.

Dle Fryše se v pondělí odehrála na svazích Sněžky obdobná akce, která se však obešla bez zranění. „Kolegové poskytovali pomoc dvěma polským turistům, jedna z žen uklouzla a sjela do prostoru na druhé straně Sněžky směrem na Pomezní boudy,“ ujasnil.

Nehody s více oběťmi jsou v Krkonoších poměrně výjimečné. Například v červnu 2022 zahynuli v důsledku nepřízně počasí tři lidé, když na jejich auto spadl strom, jeden člověk z vozu skončil v nemocnici. Nehoda se stala na silnici II/252 do Malé Úpy. Pád asi třicet metrů vysokého smrku tam pravděpodobně způsobil poryv větru. V březnu 1998 pak zemřeli dva horolezci, kteří traverzovali v Labském dole přes Astmanovu plošinu. Při sestupu žlabem se utrhl sněhový převis a muži spadli z asi dvousetmetrové výšky a zahynuli.