Aplikace Záchranka se osvědčila. Během lyžařské sezony přivolala pomoc třistakrát

Reportáž: Pomoc Záchranka přivolala třistakrát (zdroj: ČT24)

Lyžařská sezona končí a vedle vlekařů bilancují i záchranáři s horskou službou. Na svazích i ve volném terénu řešili tisíce případů a třistakrát jejich výjezdy zrychlila a zpřesnila mobilní aplikace Záchranka, která odesílá GPS polohou záchranné i horské službě.

Aplikace Záchranka funguje dva roky a do svých telefonů si ji nainstalovalo více než půl milionu uživatelů. „Ve chvíli, kdy je člověk v nouzi, stačí, aby zmáčkl tlačítko v aplikaci Záchranka. V tu chvíli se odešle GPS signál, zdravotní údaje i kontakty na osoby blízké a informace o stavu baterie,“ vysvětlila princip fungování Klára Majíčková z neziskové organizace Záchranka s tím, že aplikace umožňuje volajícího lokalizovat na jednotky metrů.

Ve své aktualizované verzi letos nově aplikace propojila záchrannou i horskou službu. „Stisknutím tlačítka dochází k odeslání polohy oběma službám, takže ubylo předávání informací od záchranky horské službě. Obě složky dostávají tu informaci o charakteru a poloze ve stejný čas,“ dodává samotný autor mobilního programu Filip Maleňák, který ho původně začal vyvíjet jako svou bakalářskou práci.

Novinky pro léto

Použití aplikace zkrátilo dojezdové časy záchranářů. Informace o ohroženém člověku si nemusejí mezi sebou předávat a mohou okamžitě jednat. To potvrzuje i náčelník šumavské horské služby Michal Janďura: „Dostáváme všechny údaje, které ke své práci potřebujeme, a strašně nám pomáhají.“

Osobní a pozitivní zkušenost s mobilním přivoláním pomoci má například Tomáš Bezděk, jehož kamarád v Orlických horách prochladl a s výrazným zhoršením zdravotního stavu přestal komunikovat – pomoc si přivolali právě prostřednictvím aplikace. Využil ji i Marek Hanzl, když lyžařka na krušnohorských svazích narazila do sloupu; záchranáři na místo podle něj dorazili během čtyř minut.

Aplikace slouží pro přivolání pomoci nejen v zimě, ale i při pohybu na horách v létě a chystá se i její letní vylepšení. Místo sněžných skútrů by mohly informace s přesnou polohou mířit taky k těm vodním – čili vodní záchranné službě.