Ústavní soud začal projednávat zpomalení valorizace penzí. Jasno by podle Baxy mělo být v lednu

Události: Valorizace penzí u Ústavního soudu (zdroj: ČT24)

Ústavní soud začal projednávat červnové omezení mimořádné valorizace penzí. České televizi to potvrdil jeho předseda Josef Baxa. Zároveň řekl, že do konce roku v této otázce jasno nebude. Konat by se mělo i veřejné projednávání. Návrh na zrušení části novely podali poslanci hnutí ANO. Průměrný důchod se kvůli omezeným možnostem rozpočtu v červnu zvedl o 760 korun. Původně ale mělo být přidání o tisícovku vyšší.

„Zdá se, že ta věc bude projednávána ještě po řadu týdnů, ani to jinak nejde, budeme-li si opatřovat podklady, případně vyslýchat svědky, tak bude muset být nařízeno ústní jednání Ústavního soudu,“ uvedl předseda Ústavního soudu Josef Baxa. Dodal, že v návrhu chybí některé faktické údaje, které potřebuje pro rozhodnutí. „Takže teď si ujasňujeme, které ty údaje budeme potřebovat,“ dodal. 

Jak zástupci opozice, tak vlády jsou připraveni další materiály dodat. Zároveň je ale možné, že budou soudci Ústavního soudu žádat i o stanoviska takzvaných třetích stran. 

Ve sněmovně se návrh projednával ve stavu legislativní nouze. Kromě toho zástupci opozice kritizují i samotné zkrácení mimořádné valorizace.

„Těch důvodů je více. (…) Nejzásadnější je věcný důvod, tedy že byl porušen zákon o důchodovém pojištění, a že ten nárok byl zkrácen,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. 

Původně se předpokládalo, že by se důchody měly v červnu zvýšit v průměru o 1770 korun. Po schválení novely šlo ale o navýšení méně než poloviční. Za letošek stát podle ministerstva práce ušetří přes devatenáct miliard. 

„Mělo by to výrazné dopady na dlouhou dobu následujících rozpočtů a veřejných financí a stojím si také za tím, že legislativní proces jsme udělali v době, kdy to bylo možné,“ argumentuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) věří, že obhájí ústavnost daného řešení „a naléhavé důvody, které k tomu vedly, budou dostatečně přesvědčivé.“ Předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN) uvedl, že pokud by soud rozhodl jinak, konsolidační úsilí by bylo velmi narušeno. 

Jasno by mohlo být v polovině ledna

Podle předsedy Josefa Baxy by bylo dobré, kdyby o návrhu rozhodoval Ústavní soud v kompletním – tedy patnáctičlenném složení. Už nyní však chybí jeden soudce, další křeslo se uvolní za dva týdny. Noví kandidáti už jsou navržení a záleží, jak se k nim postaví Senát.

„Myslím, že tahle věc si zaslouží, aby o ní Ústavní soud rozhodoval v plné sestavě, takže si myslím, že v případě, že nás naši noví kolegové doplní, tak jistě se plnohodnotně budou účastnit i projednávání této věci,“ podotkl Baxa. Jasno by tak podle předsedy soudu mohlo být zhruba v polovině ledna.