Ústavní soud se zastal zpěváka Bangy v případu rasistického příspěvku na Facebooku

Okresní soud v Kladně podle ústavních soudců chyboval, když v trestním řízení kvůli rasistickému komentáři na síti nepřiznal zpěváku Radoslavu Bangovi postavení poškozeného. Šlo přitom o příspěvek umístěný na Bangův facebookový profil. Za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka dostal autor komentáře trest 100 hodin veřejně prospěšných prací.

Protože Radoslav Banga neměl postavení poškozeného, nemohl se k věci blíže vyjádřit. Podle okresního soudu autor příspěvku pravděpodobně nemířil konkrétně na Bangu, text byl spíše obecný.

Ústavní soud kladenskému soudu vytknul to, že hned zpočátku, ještě před provedením důkazů a bez důkladné úvahy, dospěl k závěru, že Bangovi postavení poškozeného nepřísluší. Nevyslechl jej ani jako svědka.

„Fakticky nejprve stanovil právní kvalifikaci a jí pak přizpůsobil hodnocení skutkových okolností, včetně vyloučení poškozeného z řízení,“ řekl soudce zpravodaj Jan Filip.

Podle ústavních soudců se soud měl detailněji zabývat tím, jak nenávistný projev dopadl na Bangu samotného. „Je třeba zkoumat, nakolik je takové sdělení na facebookovém profilu odlišné kupříkladu od pomalování výlohy obchodníka náležejícího k jiné společenské menšině,“ stojí v nálezu. Filip novinářům řekl, že nacisté také nemuseli psát adresná hesla typu „Rosenkrantz je zločinec“. Stačilo napsat na výlohu „Žid“.

„Paralela mezi nacistickou propagandou a tím, co se děje na sociálních sítích, je velmi důležitá,“ reagovala na nález Klára Kalibová z organizace In Justitia, která pomáhá obětem násilí z nenávisti. Někteří státní zástupci a soudci mají podle Kalibové pocit, že sociální sítě jsou prostor svého druhu, kde právo neplatí a kde poškození musí vše strpět.

„Ústavní soud v podstatě nálezem, který musí být respektován, řekl, že výroky v prostoru, jako jsou sociální sítě, mohou být stejně zraňující jako výroky ve veřejném prostoru,“ interpretuje nález Kalibová.

Hrozivé historické zkušenosti se stigmatizací společenských menšin se podle nálezu nemohou projevovat pouze v přijetí obecně ochranné trestní legislativy. Měly by nalézt svůj odraz i v hlubším zkoumání a pochopení újmy lidí, jimž jsou útoky adresovány.

„Soudy tak musí vždy zkoumat, jak se jednotlivý útok projeví v individuální sféře konkrétního jedince (např. v důsledku jeho ohrožení, obav, poškození dobrého jména apod.), a nakolik jde pouze o nepřípustnou neadresnou politickou kampaň,“ stojí v nálezu.

Protest proti Ortelu

Sedmatřicetiletý Banga, známý také pod uměleckým jménem Gypsy, je rapper, zpěvák, textař a hudebník romského původu. V prosinci 2016 na Facebooku zdůvodňoval, proč opustil sál při vyhlašování ceny Český slavík. Protestoval tím proti ocenění skupiny Ortel, která bývá spojována s krajní pravicí. Tleskali jste nacistům, vzkázal Banga kolegům v sále.

Student David Šmíd reagoval nenávistným komentářem, v němž volal po „bílé vlasti“ a posílání příslušníků jiných etnik „do plynu jako dřív“. Před kladenským soudem sympatie k nacismu popřel a uvedl, že příspěvek napsal v afektu.

V jiné kauze potrestal Okresní soud v Prostějově podmínkou Aleše Rozsívala za rasově motivované výhrůžky Bangovi. Xenofobní a rasově motivované komentáře plné vulgarismů a výhrůžek umístil taktéž na zpěvákův profil. Vyhrožoval mu smrtí, „plynovou sprchou“ či uranovými doly.