Radek Banga převzal cenu Nadace Charty 77 za bojkot skupiny Ortel

Nadace Charty 77 ve středu předala ocenění za občanskou statečnost. Cenu Františka Kriegla převzal zpěvák a hudebník Radek Banga za svůj odpor proti rasismu. Cenu Toma Stopparda za významné esejistické dílo pak od nadace dostala spisovatelka a bohemistka Sylvie Richterová. Ceny byly předány ve středu večer v sídle pražského primátora.

Nadace Charty 77 ocenila Radka Bangu za „odvážný občanský postoj“, který projevil, když při loňském vyhlašování hudebních cen Zlatý slavík protestoval proti ocenění skupiny Ortel. Texty a projev kapely využívají nepřijatelnou rasistickou a xenofobní rétoriku, na což Banga při ceremoniálu reagoval odchodem ze sálu, uvádí nadace.

Radek Banga: Šíření nenávisti je nutné se společensky postavit (zdroj: ČT24)

„Nesmírně si toho vážím, jsem za to velmi rád. Ale jak už jsem uvedl v řeči v sále, za sebe si myslím, že jsem v tu chvíli neudělal nic výjimečně statečného, jen jsem prostě udělal něco, v co jsem věřil, že je v ten moment správné, a tomu věřím i teď,“ uvedl Radek Banga ve vysílání ČT24.

„Šíření nenávisti je nutné se společensky postavit a jsem velmi rád, že jsem se tomu nepostavil sám. Těch lidí, kteří se postavili xenofobii, homofobii či jinému šíření nenávisti, je mnoho,“ dodal Banga.

Cena Františka Kriegla se vyhlašuje každoročně 10. dubna, kdy se František Kriegel, jedna z výrazných postav takzvaného Pražského jara 1968, narodil. Byl jediným z československých politiků, který v srpnu 1968 po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy odmítl v Kremlu podepsat takzvaný moskevský diktát. Od roku 1990 je cena udělována za občanskou statečnost projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika.

Minulý rok Cenu Františka Kriegla obdrželo pražské sociální centrum Klinika. Nadace Charty 77 tehdy kolektiv Kliniky ocenila za „odvahu dokazovat v dnešní době, že pomoc lidem v jakékoli nouzi je správnou cestou pro každého, kdo chce zůstat skutečným člověkem.“

Sylvie Richterová: Literatura je labyrint, kterým lze někam dojít

Cena Toma Stopparda nese jméno po význačném britském dramatikovi českého původu. Byla založena už v roce 1983, její laureát získává 20 tisíc korun, které Stoppard poskytuje. Cenu udílí Nadace Charty 77 za významné esejistické dílo inspirující svým myšlenkovým přínosem. Sylvie Richterová ji dostala za knihu Eseje o české literatuře, výbor otištěných, přednesených i dosud nezveřejněných textů za posledních 40 let.

Sylvie Richterová: Literatura je labyrint (zdroj: ČT24)

Eseje rámuje přemýšlení o Haškovi a Komenském. „Literatura je labyrint, kterým lze někam dojít. Hašek napsal labyrint moderní metafyzikou blbosti, je to cesta, kterou se může nikam nedojít. Zatímco Komenský napsal labyrint, který je cestou zasvěcení, hledání a nalezení smyslu. A současný čtenář má právo na obojí,“ uvažuje Richterová.