Bojkotoval Ortel, následovaly výhrůžky. Zpěvák Banga dostane cenu za statečnost

Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost dostane zpěvák Radek Banga. Nadace Charty 77 jej vyznamená za odvážný občanský postoj, který projevil, když při loňském vyhlašování hudebních cen Český slavík protestoval proti ocenění skupiny Ortel. Podle nadace své výhrady později zopakoval i přesto, že „čelil záplavě hrozeb jemu samotnému i celé jeho rodině“.

Oznámením o letošním laureátovi ceny Františka Kriegla připomněla Nadace Charty 77 událost z konce loňského listopadu. Radek Banga odešel při předávání cen Český slavík ze sálu, když cenu za druhé místo v anketě získala kapela Ortel a šla si převzít cenu.

Nacistická hesla a hajlování. Dokumentarista Vít Klusák natočil koncert Ortelu (zdroj: ČT24)

„Sál zaplněný celebritami české popmusic skupině Ortel zdvořile aplaudoval. Radek Banga, který je Rom, po skončení ceremoniálu čelil záplavě hrozeb jemu samotnému i celé jeho rodině.

Nebojácně však své výhrady k textům skupiny Ortel opakoval. Stal se tak příkladem odvahy postavit se neonacismu nejen pro své vrstevníky, ale pro celou občanskou společnost,“ zdůvodnila Nadace Charty 77 Bangovo ocenění.

Cena Františka Kriegla je udělována od roku 1987. Vyhlašována je každoročně 10. dubna, kdy se narodil František Kriegel. Proslul mimo jiné tím, že jako jediný z československých politiků unesených v srpnu 1968 do Moskvy (byl tehdy předsedou Ústředního výboru Národní fronty) odmítl v Kremlu podepsat takzvaný moskevský diktát. Později také František Kriegel jako jeden z čtyř poslanců hlasoval v Národním shromáždění proti přijetí dohody o dočasném pobytu sovětských vojsk.

Od roku 1990 je cena udělována za občanskou statečnost projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika. Oceňováni jsou jedinci i organizace.

Cenu v minulosti obdrželi například disident Jaroslav Šabata, někdejší předseda Senátu Petr Pithart, zpěvák Karel Kryl, starosta Kašperských Hor František Stíbal, kameraman Stanislav Milota, novinářka Petra Procházková či odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Loni ocenění převzalo sociální centrum Klinika v Praze, předloni zástupci divadelního souboru Činoherák Ústí.