Soud trestal rasistické výhrůžky vůči zpěváku Bangovi. Udělil podmíněný trest

Za rasově motivované výhrůžky zpěváku Radoslavu Bangovi v souvislosti s jeho postojem ke kapele Ortel potrestal v úterý prostějovský soud dvaatřicetiletého Aleše Rozsívala podmíněným trestem 18 měsíců se zkušební dobou 30 měsíců. Odsoudil ho za čtyři trestné činy.

Xenofobní a rasově motivované komentáře plné vulgarismů a výhrůžek umístil Aleš Rozsíval na zpěvákův profil v prosinci 2016. Reagoval tak na to, že Banga tehdy demonstrativně odešel z divadelního sálu při vyhlášení skupiny Ortel během předávání cen Český slavík. Rozsíval se k soudu nedostavil.

Muž byl odsouzen za hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, násilí proti skupině obyvatel či jednotlivci, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka.

Hrozily mu až tři roky vězení. Rozsíval se na policii původně přiznal a svého jednání litoval, později své doznání i čin zpochybnil. 

„Jednoznačně bylo prokázáno, že toto spáchal obžalovaný. Byly to výroky velmi urážlivé, dehonestující a za mě až kruté,“ uvedla soudkyně Ivona Otrubová. Při ukládání trestu zohlednila množství urážek a jejich intenzitu, ale i jejich hrubost.

„Přesto se domnívám, že lze uložit ještě trest výchovný. Obžalovaný totiž dosud trestán nebyl,“ dodala soudkyně. Podotkla však, že v přestupkovém řízení se podobného jednání dopouštěl vůči jiným osobám vícekrát.

Rozsíval byl spojován s výhružnými e-maily, které v roce 2013 obdržela poslankyně Jana Černochová.

Muž vyhrožoval Bangovi „plynovou sprchou“

Případ se týká Rozsívalových příspěvků na profilu Radoslava Bangy z 5. prosince 2016. Zpěvákovi muž vyhrožoval smrtí, „plynovou sprchou“ či uranovými doly. Banga měl podle svých slov obavu o život, byla mu přidělena i zvýšená policejní ochrana. Výhrůžky se dotkly i jeho bratra Patrika. 

Banga u soudu řekl, že mu tyto výroky způsobily újmu na cti, důstojnosti a měl obavy o život. Soud mu přiřkl 20 tisíc korun, připojil se i jeho bratr Patrik, kterému muž podle obžaloby také vyhrožoval. Policie jej prý hlídala několik měsíců.

Je mi z toho psychicky špatně ještě teď. Ty začátky byly velice krušné, kvůli lidem, jako byl pan Rozsíval, jsem se opravdu bál o svůj život. Přešlo to v paranoii, báli jsme se každého zvuku v domě, nakonec jsme dostali zvýšenou policejní ochranu.
Radoslav Banga
zpěvák

Banga: Tleskali jste nacistům

Radoslav Banga, známější pod pseudonymem Gipsy, doprovodil tehdy ocenění kapely Ortel za druhé místo v tradiční anketě popularity pískotem a poté s manželkou na protest opustili sál.

Druhý den svou reakci vysvětlil na svém účtu. Jeho klíčovým argumentem bylo, že Ortel podle jeho soudu podporuje nacismus. Banga se ptal svých kolegů, čemu tleskali. „Já vám řeknu čemu – tleskali jste nacistům,“ uvedl. Jeho profil poté zaplavily nenávistné projevy.

Nenávistný příspěvek Davida Šmída
Zdroj: ČT24

Bangovi za to pisatelé vyhrožovali smrtí. Po roce policejního vyšetřování zůstala drtivá většina pisatelů nepotrestána. Celkem zanalyzovala kladenská policie sedm tisíc příspěvků. V případě Bangy jde o druhého člověka, který za urážky skončí před soudem.

V srpnu loňského roku potrestal kladenský okresní soud dvacetiletého studenta Davida Šmída za přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka 100 hodinami veřejně prospěšných prací.

168 hodin: Vyšetřování nenávistných komentářů na účtu Radka Bangy (zdroj: ČT24)