Unipetrol znečišťuje zvlášť nebezpečně, rozhodl Nejvyšší soud. O odškodnění se rozhodne znovu

Nejvyšší soud vyhověl dovolání Lesů ČR ve sporu o odškodné za poničení půdy a lesů emisemi vypouštěnými společností Orlen Unipetrol. Dal za pravdu Okresnímu soudu v Mostě a označil látky vypouštěné v závodech Unipetrolu za zvlášť nebezpečné. Prvoinstanční soud v Mostě, který původně přiznal Lesům ČR odškodné přes čtyři miliony korun, tak bude o případu po čtyřech letech rozhodovat znovu. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího soudu, který má ČT k dispozici.

„Rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem a rozsudek Okresního soudu v Mostě se zrušují a věc se vrací Okresnímu soudu v Mostě k dalšímu řízení,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Okresní soud v Mostě v roce 2019 přiznal Lesům ČR nárok na 4 324 330 korun jako odškodné za škodu způsobenou na půdě a lesním porostu vypouštěním více než šesti tisíc tun oxidu siřičitého a čtyři a půl tisíce tun oxidů dusíku ročně ze závodů Unipetrolu.

Prvoinstanční soud své rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné tím, že Unipetrol nepodniká dostatečné kroky pro snížení vypouštěných emisí, ke kterým ho váže i Evropské právo. Podle okresního soudu je nepřijatelné, aby z pozitivních důsledků výroby profitoval provozovatel, zatímco negativní důsledky by neslo okolí.

Odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem o rok později rozhodnutí první instance zmírnil a uložil společnosti zaplatit Lesům ČR odškodné ve výši přes dva a půl milionu korun. Krajský soud sice souhlasil s prvoinstančním soudem, že dochází ke znečišťování životního prostředí, ale označil ho za běžný důsledek provozní činnosti a neshledal důvod tento typ znečištění zařazovat do kategorie zvláště nebezpečného, kam ho původně zařadil okresní soud. Podle krajského soudu navíc společnost v mezidobí v téměř všech svých závodech podnikla kroky pro snížení vypouštěných emisí.

Nejvyšší soud: Spalování fosilních paliv je zvláštně nebezpečné

Obě strany podaly proti rozhodnutí krajského soudu dovolání k Nevyššímu soudu, který nyní rozhodl, že emise vypouštěné Unipetrolem patří do kategorie zvláště nebezpečného znečištění, a nařídil soudům o odškodném rozhodnout znovu.

„Lze shrnout, že provoz zařízení využívajících pro své pracovní a výrobní procesy metodu spalování fosilních paliv splňuje v obecné rovině znaky provozu zvláště nebezpečného,“ stojí v rozsudku Nejvyššího soudu. Podle něj spadá podnik do kategorie zvláště nebezpečného, pokud nejde ani při vynaložení řádné péče vyloučit možnost vzniku závažné škody. Míra závažnosti se pak odvíjí od potenciality vzniku škody.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů, zejména plastů a hnojiv.

Do skupiny Orlen Unipetrol spadají rafinerie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Loni došlo v litvínovském závodu k výbuchu, při kterém se zranili čtyři lidé. Podle společnosti byla příčinou výbuchu technická závada.